Când e bine să vină bebele?

Când e bine să vină bebele?

Nevoia de afirmare profesională le determină pe multe românce să aibă un copil după 30-35 de ani, ceea ce atrage multe riscuri. După 30 de ani, intervine însă o mare problemă: scăderea fertilităţii.

Este bine de menţionat faptul că fertilitatea femeii scade după 25-30 de ani, iar copilul poate avea probleme de sănătate. Femeile ating apogeul fertilităţii între 20 şi 25 de ani, perioadă în care are cele mai mari şanse să rămână însărcinată. Pe măsură ce trec anii, şansele femeii de a rămâne gravidă sunt mai mici, scăzând proporţional cu vârsta.

Sindromul Down
Anomaliile cromozomiale sunt principala complicaţie a unei sarcini după vârsta de 30 –35 de ani, sindromul Down fiind cel mai des întâlnit.

Pentru depistarea acestei anomalii se recomadă efectuarea unui Triplu Test, o analiză de sânge, ecografiile 2D sau 3D şi amniocenteza, care se face doar dacă triplul test iese pozitiv, recoltându-se astfel lichid amniotic. Amniocenteza este un procedeu care stabileşte clar dacă există vreo suspiciune de defect genetic şi se face spre săptămâna 18 de sarcină.

Testele pentru depistarea anomalilor cromozomiale trebuie făcute însă până în săptămâna 24, după această vârstă nemaiputându-se face întrerupere de sarcină.

Trebuie menţionat că vârsta tatălui nu influenţează starea de sănătate a copilului.

Cel mai mare obstacol pentru femeile peste 35 de ani de a avea un copil îl constituie fertilitatea. La femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 39 de ani, fertilitatea este la un sfert din capacitatea maximă, iar între 40 şi 45 de ani, şansa de a rămâne gravidă este cu 95 % mai mică decât a unei femei de 20-25 de ani.

Chiar şi cu tratamente speciale ca fertilizarea in vitro, femeile au mai multe probleme de procreere odată cu înaintarea în vârstă. Până la 35 de ani, majoritatea medicilor sfătuiesc cuplurile să aibă contact sexual neprotejat timp de 1 an înainte de a urma un tratament pentru infertilitate. După 35 de ani, această perioadă se reduce la 6 luni.

Riscurile unei sarcini peste 35 de ani
Femeile care rămân gravide după 35 de ani fac mai des diabet, hipertensiune arterială sau au diverse problemecu placenta. Mămicile peste 35 de ani prezintă un risc dublu de a face hipertensiune arterială în timpul sarcinii, comparativ cu femeile între 20 şi 29 de ani.

Diabetul gestaţional se întâneşte şi el mai frecvent peste 35 de ani, de două-trei ori mai des decât la femeile mai tinere. Acest risc este mult mai mare dacă gravida este supraponderală.

Riscul de a avea un copil cu defect genetic creşte odată cu vârsta mamei. Concret, riscul sindromului Down creşte astfel:

  • la mame de 30 de ani: 1 copil afectat din 885
  • la mame de 35 de ani: 1 copil afectat din 365
  • la mame de 40 de ani: 1 copil afectat din 109
  • la mame de 45 de ani: 1 copil afectat din 32