Energie solară ieftină şi multă

Gândeştete că există un panou solar, fără panou. Doar o folie cu o vopsea pe ea care transformă lumina soarelui în energie. Este vorba despre inovaţia ce a fost distinsă cu premiul pentru cea mai bună realizare a anului 2007 şi care este, practic. Nanosolar, o companie din Silicon Valley, este cea care a pus la punct tehnologia pentru realizarea, în producţie de masă, a acestei tehnologii.

Susţinuţi de fondatorii Google şi cu 20 de milioane USD primiţi de la Departamentul Energiei, Nanosolar a reuşit să scoată pe piaţă primele celule solare care se livrează la sul, pot fi plasate oriunde (atât pe acoperiş cât şi pe faţade) se vând la metru ca stofa şi au o eficienţă mult mai mare decât panourile clasice.

În câteva cuvinte, procesul tehnologic se aseamănă cu tipărirea, doar că etapele succesive prin care trece primul strat constau în adăugarea altelor, fiecare cu funcţionalitatea sa.

Componentele panoului solar. O celulă solară este, practic, un sandwich din semiconductori care convertesc fotonii luminii solare în electroni.

A. un strat de bază, din aluminiu

B. un strat de molibden

C. lumina atinge semiconductorii, eliberând electroni

D. stratul în care se face trecerea electronilor spre electrodul din zinc.

E. de aici pleacă energia electrică