Camea de ceai a palatului Peleş
Intrarea principala a cladiri. Desi predomina neorenasterea germana, exista si elemente specifice stilului neorenascentist italian, concludente fiind statuetele, coloanele, fantanile din cele sapte terase ale castelului.
Sala de concert a palatului

Expresia neorenaşterii Castelul Peleş

Europa de EstRomâniaPrahova

Considerată cea mai importantă atracţie turistică de pe Valea Prahovei, Castelul Peleş este o construcţie prestigoasă şi reprezentativă nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru Europa (cu precădere pentru a doua jumătate a secolului al XIX-lea). Primul rege al României, Carol I, a ales locul cunoscut sub numele de

PietreleArse

pentru ceea ce avea să devină reşedinţa de vară a regilor, iar lucrările au fost demarate în anul 1873. La ridicarea impunătorului castel aumuncit aproximativ trei sute de persoane, majoritatea fiind italieni, români şi rromi. În 1883 a avut loc inaugurarea oficială a Castelului Peleş, pe parcursul timpului existând o serie demodificări arhitectonice, la aspectul actual ajungându-se în 1914.

Construit din cărămidă, piatră, lemn şimarmură, castelul are o arhitectură semnată de nume celebre, Johannes Schultz şi Karl Liman, o arhitectură specifică neorenaşterii germane, cu forme neregulate, elemente decorative din belşug, lemn sculptat şi o asimetrie a corpurilor caracteristică stilului menţionat. Cele 160 de camere îmbină în mod excepţional şi armonios mai multe stiluri arhitectonice, rezultând o somptuozitate de ansamblu.

Bine delimitat şi compartimentat funcţional, Peleşul include superbe săli de arme, decorate în stilul neorenaşterii germane, cu elemente precum basoreliefuri, lambriuri din lemn de stejar sau vitralii superbe. Majoritatea acestora sunt piese originale (elveţiene, germane sau austriece). În cadrul sălilor de recepţie, primordial este holul de onoare, situat pe trei nivele, decorat cu statuete şi coloane din alabastru, dar nu fac excepţie nici sala de consilii (cu o sculptură impresionantă), sala Florentina ( denumită şi

Marele Salon,

cu elemente de renaştere florentină) sau sala Maura, dominată de o fântână din marmură şi decoraţiuni în stil hispano-maur.

O altă categorie este reprezentată de sălile de divertisment, incluzând camera de muzică, transformată ulterior în salon literar (cu mobilă din lemn de tec); sala de concerte, reprezentativă pentru stilul neorenaşterii engleze; sala de teatru (stil Ludovic XIV) şi salonul turcesc, dominat de elemente persane şi turceşti.

Spaţiile private sunt dominate de apartamentul imperial, o splendidă realizare în stil baroc austriac, de cabinetul de lucru (neorenaştere germană) şi dormitorul de oaspeţi (stil rococo).

Întreg mobilierul din aceste camere este unul de artă,cu piese originale realizate în cele mai celebre ateliere europene, picturile expuse sunt originale, semnate Gustav, Ernest Klimt sau Dora Hinz.

Castelul Peleş include şi valorosul muzeu situat pe mai multe etaje, reunind diverse stiluri: renaşterea italiană, barocul german, rococo şi turcesc. Cuprinde superbe colecţii de armuri, covoare, picturi, sculpturi,mobila, ceramică, statuete, obiecte din aur şi argint şi porţelanuri.

Demne de menţionat sunt turnul central, cu o înălţime de 66 de metri, fântâna din mijlocul curţii castelului, cu un decor renascentist, vesel, ambele contribuind la reuşita ansamblului şi arhitecturii.

Deşi predomină neorenaşterea germană, există şi elemente specifice stilului neorenascentist italian, concludente fiind statuetele, coloanele, fântânile din cele şapte terase ale castelului.

Declarat monument istoric, Castelul Peleş continuă să impresioneze în special prin profilul bine determinat, dar şi prin semnăturile celebrilor arhitecţi şi decoratori.