Herpesul, cauză de disconfort major

Herpesul, cauză de disconfort major

Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex şi produce leziuni la nivelul buzei şi gurii, dar şi la nivel genital.

Leziunea herpetică de la nivelul gurii apare sub forma unor vezicule, din care se scurge treptat lichid, după care se formează o crustă. Vindecarea se produce după câteva zile, până la o săptămână, iar locul bolnav poat fi dureros.

Dacă pacientul se infectează cu virusul herpetic, acesta rămâne în corp şi leziunea reapare de mai multe ori, până la două - trei ori pe an, la majoritatea pacienţilor.

Cauze şi tratament
Herpesul reapare datorită a numeroşi factori, printre care expunerea excesivă la soare, oboseală, răceală şi gripă, alergii alimentare, scăderea imunităţii organismului, intervenţii stomatologice, stres. Alte cauze pot fi dezechilibrele hormonale la femei şi sarcina.

Din păcate, nu există nici un tratament eficient pentru virusul şi leziunea herpetică. Produsele existente în farmacii nu fac altceva decât să reducă durata de vindecare a herpesului şi calmează senzaţia de durere şi mâncărime. Medicii pot prescrie medicamente antivirale, care se folosesc când apar primele simptome.

Dacă apare un herpes este indicat să beţi multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

Pentru a atenua disconfortul cauzat de herpes, este indicat să luaţi vitamina C, suplimente cu lizină şi balsam cu lămâie.

Sfaturi
Puneţi pe zona afectată un prosop înmuiat în apă rece pentru a reduce senzaţia neplăcută şi roşeaţa. Luaţi ibuprofen pentru a reduce durerea şi evitaţi să consumaţi alimente acre, ca roşiile şi citricele. Cumpăraţi alifii de la farmacie pentru a amorţi zona afectată.

Pentru a evita apariţia herpesului nu vă expuneţi excesiv la soare, nu vă sărutaţi şi evitaţi contactul sexual cu o persoană care are herpes, fie la gură sau în zona genitală. Aplicaţi pe buze o cremă cu filtru UV şi nu folosiţi la comun prosoape, aparate de ras, periuţe de dinţi şi alte produse de igienă personală.