Hreanul

De același autor

Busuiocul
Apr 27, 2013 |
0
Coada soricelului
Apr 26, 2013 |
0
Galbenele
Apr 26, 2013 |
0
Iaurtul
Apr 25, 2013 |
0
Levănţica
Apr 24, 2013 |
0

Hreanul (Armoracia rustica) mai este cunoscut ca si radacina-salbatica sau tormac, fiind o planta cu tulpini subterane cilindrice, groase si de culoare alba, iar frunzele sunt mai si florile de culoare alba.Aceasta planta face parte din familia Brassicaceae.

Este o planta originara din sud-estul Europei si din vestul Asiei, dar in timp a fost luata de catre oameni si cultivata in toata lumea. Aceasta planta poate atinge inaltimea de 1,5 metri, nefiind o planta pretentioasa, de aceea ea rezista atat la secete cat si la temperaturi scazute. El mai poate fi cultivat chiar si in ghiveci, dar cresterea poate dura intre 8-10 ani.

In radacina hreanului se gasesc foarte multe vitamine, in special vitamina C, care este utila sistemului circulator si imunitar, el mai contine si minerale cum ar fi, fierul, potasiu, calciu si magneziu.

Stim cu totii ca hreanul are un gust de foc si un miros intepator, acestea datorandu-se unor compusi chimici, printre care glucozinolatii. Acesti compusi s-au dovedit a fi mult mai eficienti decat cele mai avansate antibiotice moderne.

Hreanul se poate administra in urmatorul fel:

  • salata de hrean: Se dau prin razatoare cateva radacini de hrean spalate si curatate, peste care se pune o sfecla rosie fiarta, de asemenea si ea fiind data prin razatoare, apoi se amesteca foarte bine cu putina miere, sare, ulei si otet dupa gust.
  • vin tonic cu hrean: Se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoare peste un litru de vin rosu, dupa care se astupa si se lasa timp de 9-10 zile pentru a se macera. Dupa acesta s-a macerat, se pot administra in fiecare zi cate 3-4 linguri de vin.
  • siropul de hrean: Se amesteca foarte bine 4 linguri de miere cu o radacina de hrean data prin razatoare si se lasa la macerat timp de 20-30 minute, dupa care se strecoara printr-un tifon, obtinandu-se un sirop crud, care se poate administra cate 3 linguri in fiecare zi.
  • cataplasma cu hrean: Se ia o radacina de hrean si se da prin razatoarea mica, dupa care se inveleste in tifon si se pune direct pe zona cu probleme.

Hreanul poate fi un bun remediu pentru:

  • boala canceroasa;
  • infectii urinare;
  • infectii renale;
  • retentie de lichide;
  • raceli;
  • tuse;
  • bronsita cronica si acuta;
  • polipii uretrali;
  • anemie la adulti;
  • anemie la copii;
  • reumatism;
  • guta;
  • sinuzita;
  • rinita;
  • dureri articulare;
  • paralizie faciala.

Hreanul, pe langa faptul ca este un bun medicament, este si un bun condiment in bucatarie, folosit la gasit, pentru gustul sau condimentat si aromat.

Nu este sa se inghita mai mult de 4 grame de hrean ras pe zi, si mai ales pe stomacul gol, deoarece aceasta planta duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase.

Medicii nu recomanda in nici un caz aceasta planta persoanelor care sufera de boala hemoroidala, hermoptizie,dereglari de sistem cardiac sau stari congestive.