Iaurtul

Iaurtul

De același autor

Busuiocul
Apr 27, 2013 |
0
Coada soricelului
Apr 26, 2013 |
0
Galbenele
Apr 26, 2013 |
0
Levănţica
Apr 24, 2013 |
0
Lămâia
Apr 24, 2013 |
0

In organismul uman se gasesc mai multe bacterii decat celule, 500 de specii de bacterii fiind gasite in sistemul digestiv, iar majoritatea microorganismelor care se gasesc in intestine (mai mult decat un kg), nu pot dauna, acestea ajutand la digerarea zaharilor din lapte, la imbunatatirea sistemului imunitar si in special la pastrarea sanatatii tractului digestiv. O parte din bacterii, cum sunt si cele din vagin si caile urinare, pot duce la o serie de afectiuni, de aceea este indicat sa se gaseasca in fiecare frigider cate un pahar de iaurt.

Iaurturile care contin

culturi active

(bacterii vii) s-au dovedit a fi cele mai sanatoase pentru ca miscroorganismele precum Lactobacillus acidophilus, Streptococcus themophilus si Lactobacillus bulgaricus (im general au denumirea de probiotice),ajuta la protejarea organismului impotriva bacteriilor daunatoare, o parte din bacteriile din iaurt produc acizi care ajuta la distrugerea bacteriilor daunatoare, germenilor si botulismul.

Iaurtul poate fi un remediu pentru:

  • boala inflamatorie a colonului;
  • diaree;
  • flatulenta;
  • herpes;
  • infectii fungice;
  • infectii urinare;
  • piciorul atletului;
  • sindromul de colon iritabil;
  • ulceratii bucale.

Majoritatea bacteriilor din intestinul gros, si anume 85%, sunt reprezentate de microorganisme din familia Lactobacillus, iar restul de 15% este format din alte tipuri la fel de eficiente.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca persoanele care consuma in fiecare zi 250 grame de iaurt, au suferit mult mai putin de diaree legata de administrarea anticioticelor.

Un alt studiu a dovedit ca bacteriile din iaurt ajuta la inlaturarea simptomelor bolilor inflamatorii a colonului, amelioreaza o parte din toxiinfectiile alimentare si reduce cu mult riscul de diaree la sugari. O dieta bogata in fibre in combinatie cu microorganismele din iaurt ajuta la prevenirea aparitiei diverticulozei, aceasta fiind o boala destul de grava si foarte dureroasa.

Iaurtul este folosit ca si leac popular de foarte multe secole, insa in ultimii ani, cercetatorii au aflat cu adevarat cat de eficient este pentru sanatate, acesta avand unele avantaje cum ar fi:

  • vindeca vaginita candidozica: In mod obisnuit, in vagin traiesc ciupercile de tipul Candida albicans, aceste ciuperci stopeaza dezvoltarea lor cu ajutorul altor microorganisme.In SUA s-a facut un studiu care a dovedit ca la femeile care consuma in fiecare zi cate 250 grame de iaurt, aparitia infectiilor este mult mai scazuta. Consumul de iaurt viu si folosirea unor supozitoare vaginale pot ajuta la tratarea infectiei, atunci cand sunteti siguri ca este vorba de o infectie fungica, altfel tratarea cu iaurt al altui tip de infectii bacteriene pot agrava mult situatia.
  • protejeaza vezica urinara: Cercetatorii finlandezi au dovedit ca femeile care consuma minim 3 portii de iaurt si branza pe saptamana , au cu 80% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de infectii urinare fata de cele care nu consuma aceste produse lactate.
  • intareste sistemul imunitar: Se spune ca daca beti minim 2 cani de iaurt pe zi, acesta ajuta de 4 ori la cresterea nivelurilor de interferon gamma (proteina produsa de leucocite) si in lupta impotriva germenilor sistemului imunitar.
  • lupta impotriva cancerului: Acidophilus din iaurt ajuta la prevenirea recidivarii tumorilor la persoanele tratate de cancer de vezica urinara.
  • ajuta la intarirea oaselor: Multe persoane nu pot consuma produse lactate, pentru ca au intoleranta la lactoza, in concluzie, aceste persoane nu pot beneficia de calciu pentru intretinerea oaselor. Iaurtul este mult mai bogat in calciu decat laptele, deoarece aceste are 400 mg de calciu intr-o singura portie.

Sa nu credeti ca toate produsele cu iaurt care se gasesc in magazine au in componenta lor bacterii benefice pentru sanatate, de aceea atunci cand mergeti la cumparaturi ,cautati doar produsele care au scris pe eticheta cuvintele

viu,

activ

sau

bio.