România ne întoarcem!
România ne întoarcem!

România ne întoarcem!

Southern EuropeItalyRoma

Acum, situaţia în Italia este mai complicată decât şi-o închipuie autorităţile de la Bucureşti. Italienii nici nu mai vor să audă de ţigani, chiar dacă sunt conştienţi că încalcă legile liberei circulaţii a persoanelor, adoptând expulzările în masă.

E clar ca lumina zilei că locuitorii Romei nu mai doresc să vadă hoţi, cerşetori, violatori şi tâlhari care provin din România, la fiecare colţ de stradă sau gură de metrou.

Majoritatea italienilor preferă să fie catalogaţi drept fascişti, decât să suporte invazia ţiganilor din România, care nu le-a adus altceva decât teamă, teroare şi alte nenorociri. Conform primarului Romei, ex-comunistul Walter Veltroni, invazia „zingari“-lor a început imediat după 1990, cand Italia a acceptat să-i primească cu braţele deschise pe toţi locuitorii din fostul bloc comunist,

tocmai pentru a le arăta ce înseamnă libertatea.

Situaţia s-a precipitat abia în 2002, când numărul ţiganilor care s-au stabilit în capitala Italiei a crescut întrun mod absolut alarmant.

Nu vorbim aici despre o invazie din nordul Africii, ci de una din interiorul Europei. Nu am avut nici un fel de control asupra numărului lor. Nu am putut să-i trimitem de unde au venit, ci doar să-i mutăm periodic, dintr-un loc în altul, tocmai de teama unor sancţiuni internaţionale. Acum, când deja este vorba de liniştea şi ordinea publică, dar mai presus de orice, despre siguranţa naţională a Italiei, măsurile trebuie sa fie dintre cele mai clare şi tranşante. Suntem limitaţi de directivele europene dar, în acelaşi timp, trebuie să ne şi apărăm. Greşeli după greşeli. Greşeala noastră a fost că, deşi ştiam, nu am denunţat din timp pericolul care ne pândea la colţ. După ultimele evenimente tragice, italienii sunt deja mult prea jigniţi, ofensaţi şi umiliţi ca să mai accepte aşa ceva în ţara lor

susţine primarul Romei, Walter Valtroni.

Chiar dacă pare incredibil, pe teritoriul Romei există nici mai mult nici mai puţin de 104 tabere populate cu romi proveniţi exclusiv din Romania. Cel puţin au existat, până mai zilele trecute, când, după decesul italiencei Giovanna Reggiani, poliţia a trecut la demolarea a şase astfel de campusuri provizorii, una situată chiar pe terenul Universităţii

Tor Vergata.

Practic, abia după evenimentul tragic de săptămana trecută, autorităţile italiene au făcut un recensămant al „zingari“-lor, ajungând la concluzia că, peste noapte, au apărut circa 1.500 de barăci din carton şi peste 15.000 de romi la nivelul Romei. În mare parte, aşezările romilor s-au desfăşurat şi s-au extins pe raza sau la marginea unor parcuri municipale.

Poate că cea mai mare colonie de ţigani din capitala Italiei este cea de la

Caselino 900,

situată în sudul Romei, unde trăiesc, în momentul de faţă, peste 2.000 de ţigani proveniţi din România. Evident, ocupaţia de bază a romilor, conform poliţiei italiene, este cea cunoscută: furturi, tâlharii şi cerşetorie.

Ţiganii nu se vor putea integra niciunde, într-o comunitate. Nu au o cultură aparte. Au doar o limbă pe care o vorbesc şi poate puţină istorie. Noi, italienii, când am invadat America, ne-am adaptat. Ca atare, am dat nume importante în politica de peste ocean, cum e şi primarul New York-ului, Giulianni,

este de părere un tânăr italian, care locuieşte în vecinătatea unui campus de ţigani, situat chiar în centrul Romei.

Pot să vă spun cu certitudine că ţiganii români sunt cei mai periculoşi. Cu ce fură în Italia, îşi fac case în România sau cumpără maşini de lux. Am stabilit de asemenea că banii, care provin din activităţile stradale, sunt daţi, chiar şi pe teritoriul Italiei, cu camătă. Am avut mari probleme cu ţiganii, întrucât fură tot ce le cade în mână. Scuterele sunt la mare căutare şi, nu în ultimul rând, cablurile electrice, aluminiul sau cuprul, care provin de la căile ferate italiene. Până şi şefului nostru, într-o razie, i-au furat portofelul, i-au clonat cardul bancar şi s-a trezit că banii i-au fost extraşi din cont de la o bancă din Craiova. Ţiganii români sunt cărăuşi de droguri şi fac trafic de persoane. Partea interesantă e că, deşi aduc prostituate în Italia, peştii acestor fete sunt exclusiv cetăţeni albanezi. Ca atare, între cele două tabere există o colaborare strânsă în plan infracţional,

afirmă unul dintre poliţiştii italieni;

Reprezentanţii poliţiei criminale sunt de părere că ţiganii din România au întrecut orice limită a bunului simţ, iar la capitolul inventivitate stau cel mai bine dintre toţi refugiaţii din Italia.

Iată câteva exemple elocvente:

Acum nu mai fură din magazine personal, ca să se expună. Noaptea, cu ajutorul unui capac de canal, pe care-l aruncă în vitrina magazinului, intră şi iau tot ce le cade la mână. De la 50 dă mii în sus. De exemplu, acum o săptămână au intrat, în această manieră, într-o tutungerie, de unde au furat ţigări de 50.000 euro. Au mai intrat şi cu maşini furate, direct în vitrinele magazinelor, procedând la fel. Oricum, ultima ingeniozitate ţigănească constă într-o metodă mai mult decât simplă. Cu ajutorul unei butelii şi al unui furtun, eliberează gaz în bancomatele de bani, după care aruncă flacăra la gura aparatului. Maşina explodează din interior, uşa se deschide, iau cutiile cu banii şi pleacă,

povesteşte un ofiţer superior din cadrul poliţiei criminale din Roma. În momentul de faţă, tensiunile dintre italieni şi emigranţii români au escaladat şi au atins cote alarmante, dar şi periculoase.

De exemplu, marţi seara, doi tineri marocani, unul de 14 ani iar celalalt de 16 ani, au ajuns la terapie intensivă, într-un spital din Roma, după ce au fost molestaţi de câţiva tineri italieni, care i-au confundat cu ţigani români. Din păcate, această tensiune s-a extins şi asupra unor copii români, care frecventeză o şcoală primară din Roma, „Maria Coscia“. Conducerea unităţii de învăţământ a decis să scoată din meniul micuţilor sarmalele, piureul, crenvuştii şi tortul de ciocolată.

De menţionat că şcoala face parte din proiectul „Saperi e Sapori“, prin care, în cadrul unei şcoli multiculturale, copii primesc meniuri tradiţionale.

Luna aceasta, am decis să scoatem meniul românesc, tocmai din cauza problemelor care există între România si Italia. Am fost rugaţi să facem acest lucru, de alţi părinţi înfuriaţi de ceea ce se întâmplă în peninsulă,

a declarat Fabio Sabbatini Schiuma, purtatorul de cuvânt al unităţii de învăţământ. Premierul Tăriceanu, aflat la Roma, şi omologul său italian, Romano Prodi, au transmis ieri preşedintelui Uniunii Europene o scrisoare comună, în care solicită sprijin, inclusiv financiar, pentru integrarea socială a cetăţenilor români din Italia, potrivit Mediafax. Romano Prodi a asigurat ieri că guvernul italian va respecta securitatea cetăţenilor români şi va garanta dreptul la libera circulaţie a acestora.

Nu vom alunga în masă pe nimeni. Ca lideri politici, trebuie să evităm prejudecăţile, asumându-ne însă şi realitatea“,

a spus Prodi.

Premierul român s-a întâlnit ieri şi cu Papa Benedict al XVI-lea. Suveranul pontif a subliniat că fapta comisă de un cetăţean nu poate fi generalizată.

Un întreg popor nu poate fi etichetat după fapta unui individ,

i-a spus suveranul pontif premierului Tăriceanu. Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), René van der Linden, a cerut ieri Guvernului italian să acţioneze într-o manieră calmă şi echilibrată, în contextul

măsurilor de represiune

decise împotriva imigranţilor români din Italia.

Furia Guvernului şi a populaţiei italiene este legitimă după moartea odioasă a unei italience,

a declarat René van der Linden, care a atras atenţia că

arestarea unui român acuzat că ar fi comis această faptă nu trebuia să declanşeze persecuţii împotriva conaţionalilor săi.

În decretul-lege referitor la expulzări sunt patru puncte neconstituţionale, susţine Uniunea Avocaţilor Penali din Italia, citată de ANSA.

În primul rând intră în contradicţie cu articolul 13 al Constituţiei italiene, care legitimează adoptarea de către autorităţi a unor măsuri care limitează libertatea persoanelor doar

în cazuri excepţionale de necesitate şi urgenţă, prevăzute de lege.

Neconstituţională este considerată şi

relevanţa comportamentului persoanei vizate de decret,

pentru că libertatea personală

nu poate fi limitată de comportamentul unor alte persoane, diferită de cea vizată de ordinul de expulzare.

Al treilea aspect neconstituţional vizat de avocaţii italieni este

lipsa asistenţei juridice în cazul unei expulzări imediate.

Un al patrulea aspect se referă la

atribuirea nejustificată de competenţe penale unui judecător de pace.

Prefecţii italienii au semnat ieri decrete de expulzare pentru 34 de persoane cu cetăţenie română din Verona şi pentru alte două din Padova.

Adunate, deciziile de repatriere a unor români, semnate în ultimele zile, ajung la ordinul sutelor. Unul dintre cei aleşi pe bandă rulantă pentru repatriere este un român care locuieşte la Bologna.