Sărbătoare la Ilia

Europa de EstRomâniaHunedoaraIlia

Dubaşi, căluşeri şi zeci de colinde au încălzit sufletele a câtorva sute de spectatori care au umplut până la refuz duminică seara sala de spectacole a Căminului Cultural de la Ilia.Duminică, ora 17.

În Căminul Cultural din Ilia nu mai găseai nici un scaun liber. Sute de locuitori din toate colţurile comunei au venit să colinde cu două săptămâni înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului, alături de cele nouă trupe de colindători prezente pe scenă.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului concurs de datini şi obiceiuri de iarnă de pe Valea Mureşului a adunat participanţi din Dobra, Burjuc, Sălaşu de Sus, Orăştioara de Sus şi Ilia. Obiceiul cerbului, al dubaşilor şi a căluşerilor i-au adus pe spectatori mai aproape de atmosfera caldă a Crăciunului, Primăria Ilia, Consiliul Local şi Direcţia de Cultură fiind cei care au asigurat finanţarea acestui eveniment.

Vom organiza acest festival în fiecare an, pentru că este un prilej de bucurie pentru locuitorii comunei Ilia. Este un cadou pe care îl merită din plin. Am fost impresionat de publicul numeros care a umplu sala până la refuz. Le doresc cu acest prilej tuturor locuitorilor comunei un Crăciun fericit şi liniştit şi un an nou mult mai bun,

transmite Marius Omotă, primarul comunei Ilia.

După câteva ore de colinde şi paradă a costumelor populare vechi de peste 100 de ani, premiile puse în joc au adus zâmbetul pe buzele participanţilor şi spectatorilor: un purcel, un curcan şi 10 metri de cârnaţi.