Stână conform schiţelor

Până la această dată, nici un cioban hunedorean nu şi-a organizat stâna conform normelelor europene. Acest lucru le poate aduce interzicerea comercializării produselor în pieţele agroalimentare.

După ce şi-au trimis nevestele la şcoala de igienă alimentară, ciobanii hunedoreni îşi vor construi stâna după o schiţă realizată de autorităţile sanitar-veterinare.

Aceasta presupune delimitarea unor spaţii distincte pentru fiecare activitate în parte.

Cât despre stână, ea trebuie să fie înregistrată la o adresă... exactă. Practic, pentru a avea autorizaţie de funcţionare, orice stână trebuie realizată după standardele UE. Astfel, pentru a putea fi autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar, stânele trebuie, obligatoriu, să îndeplinească mai multe condiţii.

În primul rând, ciobanii pot primi la stână doar mioare înmatriculate, sănătoase (care nu au boli infecţioase ce se pot transmite prin lapte) şi verificate de veterinari. De asemenea, ciobanii trebuie să ia măsuri pentru prevenirea contaminării apei şi solului din incinta stânei, precum şi a aerului, astfel încât produsul final obţinut să nu fie afectat în vreun fel.

Ciobanul este responsabil să asigure bunăstarea animalelor şi să vegheze asupra stării lor de sănătate. Un alt aspect este cel legat de personalul care lucrează în stână, persoanele respective trebuind obligatoriu să fie sănătoase. În plus, pe lângă toate compartimentele şi dotările din stână, în imediata apropiere a acesteia trebuie să existe un... WC.

Din colţ în colţ
Cât despre ciobanii hunedoreni, aceştia se cam codesc. Chiar dacă au înţeles că vor avea probleme, continuă să creadă că vor mai obţine o păsuire.

E greu acuma să devenim ciobani ca în UE. Noi am fost învăţaţi din generaţie în generaţie cum să facem brânza şi cum să ne creştem animalele. Dintr-o dată vin domnii ăia de la UE care n-or văzut o stână în viaţa lor şi vor să facem nu ştiu ce. Eu mi-am trimis şi soţia la cursurile alea de igienă, dar acuma ce să mai fac,

spune Ioan Costea din comuna Băiţa.

Nu ştiu ce să mai zic. Ba că ne trebuie camere separate pentru fabricare brânzei, ba că nu trebuie să facem transhumanţă, ba că îmi trebuie schiţa la stână. Câteodată nici nu-mi vine să cred cum vor ăştia din UE să ne dea peste cap toată afacerea. Mie mi-o adus un nepot brânză din Italia, dar avea un gust tare rău. Păi să vină ei să mănânce brânza noastră şi după aia să vorbească,

spune cu năduf un cioban din Bretea Mureşană.