2007, anul investiţiilor masive în Deva

Europa de EstRomâniaHunedoaraDeva

Edilii deveni promit că anul viitor va fi unul al investiţiilor masive în municipiu. De la sensuri giratorii, la mall, până la gratuitatea transportului în comun pentru pensionari, viceprimarul Florin Oancea enumeră, pe scurt, în ce direcţii se vor face investiţiile în Deva, în 2007.

În acest an aţi demarat o mulţime de lucrări de infrastructură? Când vor fi finalizate şi dacă veţi mai investi în infrastructură?

În 2007 vom finaliza noua reţea de apă şi canalizare în zona Viile Noi, Grigorescu, Vulcan şi străzile adiacente, Aurel Vlaicu precum şi străzile din zona Cetăţii. Investiţiile în infrastructură nu se opresc însă aici. Vom demara lucrări la reţele de apă şi canalizare pe alte 66 de străzi din Deva, precum şi în Cristur. În plus, în Bârcea Mică vom moderniza strada principală şi vom finaliza modernizarea drumului către Archia.

Ce măsuri veţi lua pentru o cât mai bună fluidizare a traficului în Deva?
În 2007 vom construi 10 sensuri giratorii în pricipalele intersecţii din Deva, iar în mijlocul celor din zonele Lido, Casa de Cultură, biserica din Ceangăi vom construi şi trei fântâni arteziene. Tot pentru fluidizarea traficului, vom finaliza parcările oblice începute pe Bd. Iuliu Maniu, 22 Decembrie şi Nicolae Bălcescu.

Ce surprize pregătiţi pentru pensionari şi copii?
Începând cu luna ianuarie, toţi pensionarii vor circula gratuit pe mijloacele de transport în comun din Deva. Pentru a putea beneficia de această facilitate, pensionarii trebuie să vină la primărie cu cuponul de pensii, în baza căruia vor primi talon de transport gratuit. Pentru cei mici vom amenaja încă 10 noi locuri de joacă, astfel încât numărul acestora să ajungă la 25. Practic, vor fi câte două, trei locuri de joacă în fiecare cartier.

Ce alte lucrări se află pe lista de priorităţi?

În luna martie vom începe lucrările de construire la Aqualand, care se vor finaliza în primăvara lui 2008 şi vor costa 7,3 milioane de euro. Totodată vom continua modernizarea pieţei agroalimentare din Deva, prin construirea unui mall, în care va fi amenjată o parcare auto, o piaţă agroalimentară şi mall-ul propriu zis. Se va finaliza reabilitarea sistemului public de iluminat pe toate străzile şi aleile din Deva. Totodată vom acoperi patinoarul şi vom construi un restaurant modern în zonă. Nu în ultimul rînd, vom demara lucrările de realibitare a Cetăţii, care se vor ridica la 400 de miliarde de lei vechi şi se vor finaliza în 2008.

Ce ne puteţi spune despre construirea de noi locuinţe?
Sperăm ca anul viitor să primim finanţarea pentru un bloc ANL, P+10, care ar putea fi gata în 2008 şi ar avea 60 de apartamente. În plus, anul viitor vor demara investiţiile private în Deva, în următorii doi ani urmând să fie construite peste 500 de apartamente noi, cu sprijinul Primăriei.

Va creşte nivelul taxelor şi impozitelor anul viitor?
Noi sperăm ca nivelul acestora să rămână în 2007 la nivelul actual.

Cîţi bani aveţi la dispoziţie în 2007 pentru toate aceste investiţii de care spuneaţi?
Avem alocate deja 1.000 de miliarde de lei, plus alte 200 de milioane din venituri proprii.