Acidul folic în bolile cardiovasculare

Suplimentarea dietei cu acid folic se poate dovedi o metodă simplă şi ieftină de reducere a riscului de stop cardiac şi atac cerebral, conform unui nou studiu, preluat de agenţia de presă ANI. Acidul folic poate scădea nivelul de homocisteină, un aminoacid din sânge, a cărui creştere în concentraţie este considerată una dintre principalele factori de risc ale bolilor cardiovasculare.

Majoritatea studiilor au avut drept concluzie faptul că un nivel ridicat al substanţei este într-o legătură strânsă cu aceste afecţiuni. Prin urmare, autorii studiului au tras concluzia că, din moment ce acidul folic reduce concentraţiile de homocisteină, suplimentarea dietei cu acid folic va reduce riscul de infarct şi atac cerebral.

Acidul folic se găseşte atât sub formă naturală, în legumele verzi (brocoli, spanac) şi în unele fructe şi sucuri (sucul de portocale), cât şi sub formă sintetică, în diverse complexe vitaminice şi în produsele alimentare fortificate, precum pâinea sau fulgii de cereale cu conţinut bogat în vitamine.