Amenajarea serelor

Amenajarea serelor

De același autor

Uninominal criticat
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0

În cazul în care doriţi să construiţi o seră trebuie să ţineţi cont atât de locul în care o veţi amplasa, de clădirile din jur, precum şi de materialele de construcţie pe care le veţi folosi şi respectiv scheletul serei.

În unele ţări, se construiesc în jur de 200.000 de sere anual, şi numărul nu scade. Serele pot fi prefabricate, caz în care ele pot fi asamblate cu uşurinţă în curte, numai apelând la ajutorul unui prieten mai îndemânatic.

Materiale folosite în amenajarea serei
Scheletul poate fi din metal (cel mai adesea din aluminiu) sau din lemn. Trebuie ţinut cont de faptul că lemnul necesită o întreţinere mai atentă datorită nivelului ridicat de umezeală ce lucrează în timp asupra sa, necesitând printre alte activităţi vopsiri periodice. Ca materiale de acoperire se pot utiliza: sticla, putând fi folosită în amenajarea geamurilor suprapuse, acrilul, fiind foarte uşor şi aproape incasabil, dar în timp se poate îngălbeni. Fibra de sticlă lasă lumina mai greu să treacă şi nu se curaţă foarte uşor. Dacă optaţi pentru amenajarea serei cu folie de plastic trebuie să vă gândiţi că aceasta are o viaţă scurtă şi va trebui înlocuită frecvent.

Teoretic, o seră ar trebui să reducă emisiile unei case, pentru că de obicei este construită lângă aceasta, iar ambele clădiri au un perete comun. Astfel, pe vreme rece, sera va acţiona ca zonă tampon între interior şi frigul de afară, aşadar, casa nu va pierde din căldură la fel de rapid, iar costurile încălzirii se vor reduce.

Acest principiu a fost preluat şi dus mai departe de arhitecţi: iarna, sera, plasată de obicei înspre sud, nu numai că va acţiona ca barieră împotriva frigului şi curenţilor de aer, dar va căpta căldura soarelui şi va încălzi interiorul casei. Pentru ca această metodă să funcţioneze corect, casa trebuie separată prin uşi de seră; în plus, este necesar un sistem bun de ventilaţie şi jaluzele, pentru ca sera să nu se supraîncălzească pe timpul verii.În practică însă, majoritatea serelor nu îndeplinesc acest rol, mai mult, ele devin o sursă în plus de epuizare a resurselor.

Astfel, micile case de sticlă pot ajunge să consume mai mult decat o locuinţă obişnuită, însă aceasta se întâmplă numai din vina noastră.

Serele trebuie folosite atunci când este nevoie, pentru ca plantele cu necesităţi speciale de îngrijire să nu piară - acesta este motivul pentru care trebuie separate de restul casei prin uşi..

Poziţionarea în raport cu amplasarea casei
1. pe partea nordică a casei: poate fi ideală pentru ferigi şi alte plante cu frunze decorative care au cerinţe minime de lumină.
2. pe partea sudică a casei: poate fi folosită pentru unele plante cu flori, cu bulbi, cactuşi, plante anuale, legume, plante aromatice şi alte plante ce necesită multă lumină. Pe timpul verii, însă, temperatura din interior va creşte foarte mult.
3. pe partea de est a casei: bună pentru unele plante cu flori, orhidee şi bromelii şi alte plante cărora le plac condiţiile normale de lumină.
4. pe partea de vest a casei: bună pentru cactuşi şi alte plante de climat cald (arid).

În momentul de faţă, serele pot fi construite fără aviz, în orice zonă. Mai mult, serele mici - cele mai practice pentru persoanele pasionate de flori - nu respectă nici o regulă privind izolarea şi reţinerea căldurii