Arhitectul de care este nevoie

De același autor

Uninominal criticat
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0

Pentru cei care nu înţeleg de ce este nevoie de un arhitect pentru proiectarea locuinţei, de un designer pentru amenajările de interior şi de un peisagist pentru rezolvarea spaţiului verde din jurul locuinţei, le discutăm rolurile în parte.

Deşi mulţi oameni consideră că ştiu exact ceea ce îşi doresc şi ce au nevoie în ceea ce priveşte proiectarea locuinţei lor şi nu înţeleg de ce nu o pot realiza doar cu un desenator şi un inginer constructor, iată că în realitate, pentru conceperea şi realizarea completă şi armonioasă a casei, este nevoie de trei arhitecţi: de exterior, de interior şi peisagist. Pe lângă titulaturile diferite pe care le au, obiectele lor de studiu se diferenţiază complet între ele. Dacă arhitectul de interior este indispensabil prin lege, ceilalţi doi sunt oficial opţionali, dar, neoficial, şi ei indispensabil pentru un rezultat final echilibrat stilistic şi funcţional. Materialele de construcţie şi mai ales cele aplicate pe faţade sunt limitate şi trebuie să se înscrie în regulile planurilor urbanistice.

Astfel este nevoie de aprobare din partea primăriei în cazul aplicării pe faţade a materialelor preţioase, reflectorizante, în culorii stridente.

Tot în arhitectura de exterior intră şi anexele locuinţei, ca garaje, grătare, amenajării pentru animale de curte. În centrul oraşului, acestea sunt interzise, deoarece nu se pretează unui mediu urban. Epoca socialistă, în care toate locuinţele colective sau individuale erau la fel, a trecut.

Acum se doreşte ca arhitectura de exterior să fie personalizată pentru fiecare locuinţă în parte, originalitatea fiind răsplătită prin notorietate şi premii de arhitectură. Însă există şi la noi, ca de altfel în toată lumea, o tendinţă clară de a copia proiecte sau detalii ale marilor capodopere arhitecturale, fie din motive de admiraţie, fie din motive de incultură sau lipsă de inspiraţie.

Se mai întâmplă ca arhitecţii care duc lipsă de clienţi să accepte să pună în operă ideile pline de snobism ale unora care-şi doresc faţada Partenonului sau cu acoperişul Moscheei Sf. Sofia pe propria casă. Prin formare, experienţă şi cultură, arhitectul trebuie să poată contura designul faţadelor corelând dorinţele beneficiarului cu direcţia stilistică a zonei în care este amplasat terenul pe care se va construi.

Despre rolul şi atribuţiunile designerului am mai scris. În speranţa că s-au înţeles în ansamblu, detaliem relaţia muncii sale în raport cu cea a arhitectului. Designerul de interior are o funcţie extrem de importantă, aceea de a crea un mediu propice de locuire, de lungă durată în cazul locuinţelor permanente şi de scurtă durată în cazul caselor de vacanţă sau a camerelor de hotel. Prin opera lui, el valorifică practic arhitectura clădirilor, inserând identitate în interioarele acestora.

O clădire, oricât de modernistă este ea la momentul construirii, îmbătrâneşte în timp. Însă un interior este în permanenţă viu. El trăieşte prin tendinţe, prin flexibilitate, prin posibilitatea de a-l schimba de câte ori se doreşte. Un lucru este cert: după o discuţie cu un designer, imaginea stilului care vă caracterizează se clarifică. Aşa aflaţi ce fel de materiale se
potrivesc, ce este la modă, care sunt magazinele specializate în acest domeniu. În cazul locuinţelor colective, spaţiile interioare pot căpăta orice direcţie stilistică. Însă valoarea unei case clasice ca arhitectură se susţine şi se completează cu interioare de aceeaşi factură.Designerul de interior are o funcţie extrem de importantă, aceea de a crea un mediu propice de locuire, de lungă durată – în cazul locuinţelor permanente şi de scurtă durată – în cazul caselor de vacanţă sau a camerelor de hotel. Prin opera lui, el valorifică practic arhitectura clădirilor, inserând identitate în interioarele acestora.

Arhitectura peisageră a cuprins în ultimii ani multe domenii uitate în perioada comunistă. Pentru orice categorie socială contează acum şi spaţiul verde, fie că e proprietate personală sau colectivă.

S-a înţeles că locuinţa nu este singura care caracterizează un lot. Grădina din jurul ei a căpătat un rol principal în procesul de construcţie şi amenajare a casei. Iar dacă culorile sau mobila se pot totuşi alege fără consultare de specialitate, copacii, florile şi decoraţiunile pentru curte şi grădină se aleg şi trăiesc după reguli precise.

Un peisagist poate face o evaluare completă a terenului, a calităţii solului, a climatului şi a însoririi.