Minvest Pompiliu Crai

Aur pe care nu-l vrea nimeni

Europa de EstRomâniaHunedoara

Deşi mina Certej din judeţul Hunedoara a fost închisă, în curtea acesteia, aproximativ 250 de kilograme de aur fin îşi aşteaptă cumpărătorii.

Paradoxal, deşi mina Certej a fost închisă, acesta mai deţine în stoc aproximativ 14.000 de tone de concentrat aurifer. Prin preparea acestui concentrat s-ar obţine aproximativ 250 de kilograme de aur pur a cărui valoare depăşeşte 120 de miliarde de lei vechi. Şi totuşi, concentratul aflat în curtea Uzinei de Preparare Certej nu tentează pe nimeni. Şi asta deoarece, în România, nu există o tehnologie prin care aurul aflat în acest concentrat să poată fi extras.

Concentratul aurifer existent la Certej este unic în Europa. Din păcate, însă, are în compoziţia sa două elemente chimice (arseniu şi sulf), care face imposibilă extragerea aurului prin procedeul clasic de cianurare. Aşa am ajuns în situaţia de a rămâne cu el pe stoc,

declară directorul general Minvest Pompiliu Crai.

Nu-l vrea nimeni
Pentru a extrage aurul din concentratul de la mina Certej este necesar un proces special de prăjire. La această dată, astfel de tehnologii sunt folosite în America de Sud.

În urmă cu câţiva ani am trimis nişte oferte unor uzine de preparare din Chile, însă aceştia nu s-au arătat deloc încântaţi să transporte cele 14.000 de tone de concentrat peste Ocean. Costurile ar fi crescut foarte mult. Mai mult, chilienii au considerat că cele 12 grame de aur pe care le-ar fi obţinut prelucrând o tonă de concentrat este prea puţin. Aşa se face că, neavând cui să-l vindem, a trebuit să închidem mina.

a concluzionat directorul Minvest.