Băsescu nemulţumit

Băsescu nemulţumit

Preşedintele Traian Băsescu e nemulţumit că parlamentarii au interzis publicarea sondajelor de opinie în timpul campaniei electorale. El a trimis la reexaminare legea referitoare la unele măsuri în vederea euroalegerilor, propunând ca difuzarea sondajelor în campanie să fie interzisă doar cu 48 de ore înainte de scrutin, şi nu cu 30 de zile.

Un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale justifică solicitarea preşedintelui prin faptul că noile prevederi adoptate de parlamentari sunt

excesive şi neconstituţionale

şi că regulile de campanie electorală pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale nu interzic publicarea sondajelor decât cu 48 de ore înainte de scrutin.Şeful statului a mai trimis la Parlament spre reexaminare şi legea care interzice suprapunerea unui referendum pe orice fel de alte alegeri, parlamentare, prezidenţiale sau pentru Parlamentul European. Legea, iniţiată de deputatul PSD Eugen Nicolicea, a fost adoptată de Parlament înainte ca şeful statului să decidă convocarea referendumului pentru votul uninominal în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, dar a amânat până acum promulgarea ei.

Dacă legea ar intra în vigoare până la 25 noiembrie, alegerile pentru PE ar trebui amânate din nou, dar şeful statului a recurs la un tertip pentru a evita promulgar-ea.

A retrimis legea la Parlament pentru reexaminare, pe motiv că

limitează prerogativele constituţionale ale preşedintelui în materia consultării prin referendum a poporului

şi

îngrădeşte dreptul poporului de a-şi exercita suveranitatea.

Nicolicea a declarat însă că legea a mai fost o dată trimisă de Băsescu la reexaminare şi că va cere în Biroul Permanent sesizarea Curţii Constituţionale, pentru că preşedintele nu are dreptul să ceară decât o dată rediscutarea unui act normativ.

E clar că nu vrea decât tergiversarea legii, a comentat Nicolicea.

În acelaşi timp însă, conducerea Camerei Deputaţilor a cerut punctul de vedere al Consiliului Legislativ în legătură cu refuzul preşedintelui de a promulga această lege până acum, deşi termenul legal, de zece zile, a expirat.

Şeful statului a promulgat totuşi o lege, cea privind vânzarea spaţiilor destinate sediilor partidelor, după ce Parlamentul i-a respins cererea de reexaminare.