Bradul de Crăciun

Bradul de Crăciun în jurul căruia se strîng toţi membrii familiei este elementul cel mai fascinant al Crăciunului.

E l reuneşte o mulţime de simboluri: iubire: pentru că este împodobit de întreaga familie, bucurie şi fericire: pentru că sub el găsim cadourile, magie:se spune că Moş Crăciun nu vine în casele unde nu este brad, viaţă, trăinicie şi sănătate: pentru că este mereu verde, chiar şi când afară este zăpadă.

Primii brăduţi de Crăciun au fost împodobiţi în Alsacia, acum mai bine de 1000 de ani, cu trandafiri de hârtie colorată, cu dulciuri şi cu mere.

De 200 de ani încoace, peste tot se împodobesc brazi cu beteală, globuri colorate şi dulciuri. Bunicii noştri îi împodobeau cu mere, nuci, forme de aluat şi aţă colorată.

În toată lumea, merele au fost folosite la început în loc de globuri şi însemnau tinereţea veşnică, ca şi culoarea veşnic verde a bradului. În vârful bradului, se aşează de obicei o steluţă: este

Steaua Polară, din ţinuturile de gheaţă de la Polul Nord, unde locuieşte Moş Crăciun.

Orice brăduţ are şi lumini. Bătrânii spun că lumânările şi luminiţele din bradul de Crăciun alungă răul din lume, din casă şi din suflet.
 

Cum împodobim bradul?
Ornamentele pot fi tradiţionale: nuci poleite, ornamente de lemn pictat sau din turtă dulce, conuri de brad adunate în plimbările mai vechi, pe care le daţi cu lac.

Lumânările şi beteala nu pot lipsi, iar ornamentele trebuie să abunde. Orice amestec de culoare este permis, dar accentele de roşu, în contrast cu dominanta verde, alături de auriu, sunt cele care conferă bradului un aer vesel, de sărbătoare.

Bradul se mai poate orna folosind doar globuri şi beteală sau panglici de aceeaşi culoare - roşii, argintii, aurii, albastru ultramarin sau orice altă culoare care se află într-o relaţie potrivită cu verdele cetinii şi culoarea dominantă a camerei.

Bradul şi secretele lui
Nu aşezaţi bradul lângă calorifer, sobă, sau orice altă sursă de căldură.

Suportul trebuie să fie stabil, pentru a nu se răsturna. Cei mai aspectuoşi brazi sunt cei cu ace lungi, deşi cei mai uşor de împodobit au acele scurte.

Cînd cumpăraţi bradul, verificaţi dacă nu cumva este tăiat de demult şi se scutură deja acele, pentru a nu avea suprize să înceapă să se rărească de cum îl împodobiţi.

Dacă nu îl împodobiţi în acelaşi zi în care îl cumpăraţi, puneţi bradul cu coada într-o găleată cu apă călduţă.

Puteţi fixa bradul într-un ghiveci mare cu pământ, pe care să îl udaţi în fiecare zi. Acele se vor scutura mult mai târziu.