Caietul fermierului i-a trimis pe ţărani pe băncile şcolii

Caietul fermierului i-a trimis pe ţărani pe băncile şcolii

De același autor

Mai 08, 2008 |
0

Comisia de industrie a Parlamentului European a adoptat propunerea Comisiei Europene de separare patrimonială a producţiei şi...

Prepeliţa
Noi 09, 2007 |
0

Creşterea prepeliţelor este, la ora actuală, o afacere aproape inexistentă, dar de perspectivă. În condiţiile în care oul de prepeliţă...

Turismul rural, tot mai rentabil
Noi 09, 2007 |
0

Majoritatea pensiunilor agroturistice din judeţ au fost ocupate de Paşte. Cu o lună înainte de Sărbătorile Pascale, pensiunile...

Minvest Pompiliu Crai
Noi 09, 2007 |
0

Deşi mina Certej din judeţul Hunedoara a fost închisă, în curtea acesteia, aproximativ 250 de kilograme de aur fin îşi aşteaptă...

Noi 09, 2007 |
0

Până la această dată, nici un cioban hunedorean nu şi-a organizat stâna conform normelelor europene. Acest lucru le poate aduce...

Românii încep să de-a de gustul francizei
Oct 19, 2007 |
0

Afacerile de tip franciză încep să aibă o creştere aproape exponenţială în România. Cu toate acestea continuăm să stăm prost la...

Orice ţăran român care a primit o cotă de lapte trebuie să se apuce serios de matematică. Şi asta pentru că va trebui să completeze zilnic în Caietul Fermierului cât lapte a dat Joiana iar apoi, cu ajutorul unor calcule matematice, să transforme totul în brânză şi smântână.

Culmea este că, aşa cum numai în România se poate întâmpla, deşi aceste caiete trebuiau completate din luna aprilie ele abia sunt distribuite de către reprezentanţii Birourilor Judeţene ale Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte.

Vin vremuri grele pentru ţăranul român. Rebotezaţi „fermieri“ ei trebuie să se doteze cu calculator, computer şi să scrie în fiecare zi, în Carnetul Fermierului, cât au produs şi cât au vândut.

În spatele lor stau Inspectorii de la Ministerul Agriculturii vor pleca pe teren ca să verifice dacă totul se face... ca la carte. Sau ca la Caiet.

Ideea i-a venit, în urmă cu câteva luni, fostului ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, care a emis un ordin prin care fiecare fermier trebuie să îşi treacă într-un Caiet al Fermierului, zilnic, produsele lactate şi laptele pe care le vinde.

Iar bătăile de cap nu se opresc aici.
Producătorul care deţine cotă individuală de lapte pentru vânzări directe mai mică de 5.000 de kilograme are anumite obligaţii. Prima ar fi Caietul Fermierului. Anual, înainte de 15 mai, după sfârşitul anului de cotă, producătorul este obligat să transmită la Biroul Judeţean al Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL) o declaraţie privind cantităţile de lapte vândute direct (la vecini, pieţe agroalimentare, abonaţi, magazine de desfacere, spitale, unităţi de învăţământ şi alţi consumatori cu personalitate juridică).

Datele cumulate cu privire la cantităţile vândute în anul de cotă din Caietul Fermierului trebuie să coincidă cu datele menţionate în declaraţia anuală. Netransmiterea în termen a declaraţiei anuale, de către producător, poate fi sancţionată şi cu amendă de la 500 la 1.500 de lei, conform HG nr. 852/2006. Caietul Fermierului va fi completat zilnic şi va fi pus la dispoziţia organului autorizat pentru control, fiind păstrat minimum trei ani de la sfârşitul anului de cotă pentru care a fost întocmit.

Mai mult producătorul care a vândut direct cantităţi de lapte mai mari decât cota lui individuală este obligat să plătească o taxă stabilită la valoarea de 27,83 de euro pentru fiecare 100 kg lapte vândut în plus.

Cota poate să scadă
Producătorului care, în timpul anului de cotă, nu a vândut direct cel puţin o cantitate de lapte de 70% din cota sa individuală de referinţă, în următorul an de cotă i se va diminua cota cu cantitatea neutilizată. Posibilitatea de recuperare a acesteia se face numai în cazul atingerii a 70% din cota acordată. DACL va retrage cota individuală de lapte producătorului care în perioada anului de cotă nu a vândut nici o cantitate de lapte sau produse lactate. Cota individuală de lapte în cauză va fi trecută la rezerva naţională.

Matematica la.... coada vacii
Fermierii care vând mai mult de 5.000 de kilograme de lapte, dincolo de evidenţa cantităţii, trebuie să dispună de abilitatea de a calcula echivalentul în lapte şi al celorlalte produse lactate pe care le vând. Pentru aceasta, trebuie să pună mâna pe manualul de matematică şi să rezolve câteva formule.

Fermierul va nota într-un tabel laptele şi produsele lactate (caş, unt, smântână, caşcaval, telemea) vândute, dar şi cantităţile folosite în propria gospodărie (categorie în care intră laptele conumat zilnic în familie, cel pentru viţei, „laptele distrus“ şi cel livrat fabricilor).

La completarea centralizatorului anual, ţăranul va fi nevoit să apeleze la formule matematice. Pe lângă operaţiunea simplă de adunare, necesară pentru a scrie cantităţile vândute în total în fiecare lună, el va trebui să calculeze echivalentul în litri de lapte al produselor vândute lunar.

Astfel, un kilogram de brânză telemea echivalează cu şapte kilograme de lapte, un kilogram de caş cu nouă kilograme de lapte sau un kilogram de caşcaval cu 12 kilograme de lapte. La smântână lucrurile se complică, pentru că un kilogram de smântână este echivalentul a 26,3 kilograme de lapte înmulţit cu procentul de grăsime al smântânii, iar rezultatul se împarte cu 100 - formula de calcul pe care trebuie să o aplice ţăranii.

Mai mult Ministerul Agriculturii vrea ca rapoartele să fie făcute şi în litri şi în kilograme, aşa că ţăranii trebuie să ştie că un litru de lapte echivalează cu 1,03 kilograme.

Cum pot vinde cota de lapte
Ideea de a vinde cota de lapte nu este nouă. Există deja anunţuri prin ziarele de mica publicitate în care ţăranii “îşi pun la bătaie” cota de lapte. Trebuie însă ştiut că această cotă poate fi vândută numai în anumite situaţii. Practic, solicitarea transferului (prin vânzare, închiriere) a cotei individuale de lapte se poate face începând cu 1 aprilie a primului an de cotă până la sfârşitul lunii ianuarie a fiecărui an de cotă, în următoarele condiţii:

  • dacă exploataţiile agricole sunt situate pe teritoriul aceleiaşi filiale regionale a DACL;
  • transferul temporar (închiriere) al cotei individuale de lapte este permis pentru o cantitate de minimum 500 kg, dar care să nu depăşească 50% din cota individuală de lapte a producătorului;
  • în cazul decesului deţinătorului de cotă individuală de lapte, cota individuală se poate transmite moştenitorilor legali;
  • în cazul transferului permanent (vânzarea cotei), după finalizarea documentaţiei, 2% din cantitatea de cotă individuală de lapte care face obiectul vânzării-cumpărării revine la rezerva naţională.

Aprobarea cererilor de transfer se realizează de către DACL. Solicitarea conversiei cotei individuale de lapte se aprobă de DACL, pe baza unei motivaţii temeinice din partea producătorului. Acesta poate solicita conversia din vânzări directe în livrări sau invers.