Golden Gate Bridge noaptea.
Golden Gate Bridge
O zi normală pe podul Golden Bridge

Colosul din San Francisco

Sau exceptionala combinatie intre arta si tehnologie, un apogeu al stilului Art-Deco din Statele Unite, simbol si imagine definitorie pentru orasului San Francisco.

Cu ce se poate lăuda cea mai des vizitată locaţie din lume? Cu 9 milioane de turişti care-l admiră annual, cu faptul că a atras atenţia unui regizor celebru ( Eric Steel) şi a devenit subiect de documentar sau cu titlul de “prima construcţie din lume suspendată la peste 150 de metri”. Golden Gate Bridge ...excepţională combinaţie între artă şi tehnologie, un apogeu al stilului Art-Deco din Statele Unite, simbol şi imagine definitorie pentru oraşului San Francisco.

Celebrul pod are o istorie impresionantă, pe masura prestigiului mondial. Prima persoană care a propus construirea unui pod peste Golful Golden Gate a fost Charles Crocker, proprietar al unei companii de antreprenoriat, în anul 1872. Ideea sa a atras atenţia unor personalităţi locale, dar nu a avut un ecou suficient pentru demararea lucrărilor. Acţiunea salvatoare a constiuit-o o campanie de presă puternică, în cadrul căreia ziaristul James Wilkins a publicat numeroase articole pe această temă în 1916, reuşind să stârnească interesul opiniei publice. Michael O’Shaughnessy, angajat al primăriei din San Francisco a luat atitu-dine, a trecut apoi la constituirea echipei de ingineri şi l-a desemnat pe Joseph B. Strauss lider al proiectului de construcţie.

“Ziua pietonilor”
Construcţia efectivă a podului Golden Gate a început în 5 ianuarie 1933, iar printre factorii care au constituit o presiune permanentă pentru muncitori s-au numărat ceaţa, curenţii puternici, vântul şi acţiunea corozivă a apei. Dupa 4 ani de la demararea lucrărilor, celebra construcţie se deschidea şi devenea accesibilă publicului, într-o zi de 27 mai, intitulată sugestiv “Ziua Pietonilor”, şi asta întrucât traficul auto a fost permis abia în data de 28 mai 1937. Se spune că două sute de mii de oameni au admirat şi traversat în ziua inaugurării Golden Gate Bridge, profound impresionaţi de lungimea podului (2.737 de metri), punte de legătură între San Francisco şi Marin County.

Celebru pentru eleganţa sa, Golden Gate dispune şi de o funcţionalitate aparte: la un vânt ce depăşeste 180 de km/oră, nu se balansează mai mult de 8 metri, iar ca o curiozitate, firele de oţel care intră în componenţa cablurilor enorme de menţinere ar putea înconjura de trei ori Pământul la Ecuator.

Aparent, nimic nu ar putea umbri prestigiul acestei monumentale construcţii, însă, conform statisticilor, din anul 1937 până în prezent, 1300 de persoane s-au sinucis aruncându-se de pe Golden Gate Bridge. Mai alarmant ar fi faptul că actualmente la două săptămâni are loc o sinucidere, fapt demonstrat de documentarul “The Bridge”, realizat în regia lui Eric Steel. Echipa de filmări a instalat camere de filmat pe pod si, in 365 de zile, au fost surprinse 23 de sinucideri.

Totuşi, în ciuda acestui aspect întunecat ( dar real! ) , Golden Gate rămâne unul dintre cele mai mari şi mai impunătoare poduri din lume, cu invidiata reputaţie de cea mai vizitată şi spectaculoasă locaţie de pe planetă.