Cum putem pune tapetul singuri

Cum putem pune tapetul singuri

De același autor

Uninominal criticat
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0

Petru cei care au hobbyul amenajării locuinţei, am pregătit un ghid practic. Şi dacă meşterul este plecat în concediu, puteţi pune tapetul singuri.

Mai întâi trebuie realizată pregătirea pereţilor. Aceştia trebuie să fie curaţi, plani şi fără urme de găuri sau umezeală. Scoateţi toate cuiele din perete. Întrerupătoarele electrice şi aplicele se vor monta după aplicarea tapetului.

Adezivul trebuie pregătit conform instrucţiunilor de folosire. Există mai multe tipuri de adeziv, pentru fiecare tip de tapet. Tapetul poate fi de hârtie semilavabil sau lavabil, de vinil, cu reliefuri, de trestie, material textil sau mica. Prima fâşie trebuie pusă cât mai bine deoarece reprezintă etalonul.

Se va începe dintr-o parte a ferestrei. Mai întâi se trasează o linie perfect verticală, cu ajutorul firului de plumb, la 50 cm de fereastră. Aceasta va fi linia pe care se va aplica prima fâşie.

Începătorilor li se recomandă alegerea unui tapet fără racordări la care fâşiile alăturate nu necesită potrivirea după un anumit model.

Următorul tip este racordarea dreapta. Veţi întâlni această specificaţie pe ambalajul tapetului alături de o masură în centimetri. Fâşiile trebuie potrivite una în funcţie de cealaltă, pentru ca toate modelele să fie pe linii orizontale.

Mai există racordarea dreapta, decalată sau cea cu fâşii inversate. Pentru a nu irosi timpul cu adezivul aplicat pe pereţi, fâşiile trebuie decupate înainte.

Se adaugă un plus de 5 cm sus şi jos pentru eventuale ajustări. Fâşiile numerotate pe dos, în ordinea aplicării, se aplică în acelaşi sens.

Mod de lipire
Se deruleaza fâşia pe o masă suficient de lată. Aplicaţi adezivul cu ajutorul pensulei pe prima jumătate a fâşiei.

Indoiţi partea încleiată peste ea însăşi apoi încleiaţi cealaltă jumătate. Asteptaţi câteva minute, între 5 şi 15, în funcţie de grosimea tapetului.

Timpii vor fi identici pentru toate pentru a marca decuparea.

Eliminaţi partea respectivă şi lipiţi tapetul. Suprafaţa fâşiei trebuie netezită de sus în jos cu o perie pentru tapet.

Aplicaţi a doua fâşie lângă prima, în acelaşi mod. Aveţi grijă ca alăturarea să fie perfectă.

Dacă racordarea dintre fâşii lasă de dorit, umeziţi uşor marginea tapetului şi mai aplicaţi puţin adeziv cu o pensulă fină. Excesul de lipici se va şterge imediat cu un burete.

Secrete pentru a scăpa de dificultăţi Trecerea prin spatele unei ţevi se face îndoind marginea fâşiei pe toată înălţimea, dacă există suporturi de ţevi, marcaţile cu creionul. Îndoiţi tapetul printr-o tăietură orizontală şi glisaţi fâşia prin spatele ţevii, cu ajutorul unui şpaclu.

Pentru tapetarea în spatele unui calorifer, aplicaţi fâşia încleiată până unde începe caloriferul.

Peste partea care intră în spatele caloriferului puneţi un tub de carton băgat pe o coadă de mătură. Trageţi coada cu tot cu fâşie, până jos. Bordurile sau frizele contribuie la decorarea camerei evidenţiind tapetul. Se aplică la fel, după lipirea tapetului.

Sfaturi utile:

  • Dacă aplicaţi tapetul peste un alt tapet, nu trebuie să il decojiţi până ajungeţi la gled
  • Dezlipiţi cu atenţie fâşiile vechi, cele cu model. Adezivul iniţial va rămâne pe perete.
  • Folosiţi o maşină electrică de şlefuit pentru a reduce asperităţile. Tapetul se va aplica peste această bază folosind un nou adeziv.