Cum tratăm bolile sezonului rece

Europa de EstRomânia

Frisoane, febră, dureri musculare şi infecţii ale căilor respiratorii sunt simptome specifice bolilor sezonului rece, printre cele mai înspăimântătoare din această perioadă.

Rinofaringita acută se manifestă prin febră crescută, stare de apatie, somnolenţă, scăderea poftei de mâncare, dureri de cap, guturai, tuse uscată.

Semnele amigdalitei acute sunt febra însoţită de vărsături, dureri de cap, dificultăţi la înghiţire, scăderea poftei de mâncare.

Laringita acută apare când infecţia respiratorie coboară din faringe în laringe. În acest caz, febra şi guturaiul sunt însoţite de tuse, pierderea vocii, dificultate în inspirarea aerului în plămâni, respiraţie zgomotoasă şi dificilă.

Măsurile necesare

Doctorul Dan Magheru, directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Hunedoara recomandă măsurile care trebuie luate în cazul îmbolnăvirilor:

În cazul gripei se recomandă repaos şi alimentaţie moderată, spălături şi duşuri reci, băi de aer. Se vor evita situaţiile stresante. Dacă bolnavul are febră, este obligatoriu repaosul la pat şi nu se forţează alimentaţia. Locuinţa trebuie aerisită şi este indicat să se evite vizitele. Tratamentele medicamentoase nu se iau după ureche, ci numai cele prescrise de medicul de familie.

Alternative la tratamentul medicamentos

În cazul bolilor de sezon, ne îndreptăm de multe ori şi în sfera remediilor alternative. Foarte eficiente sunt inhalaţiile cu inhalaţiile cu infuzie de muşeţel sau cimbrişor, iar o linguriţă de argilă dizolvată în 50-100 ml de apă, care se beau de două, trei ori pe zi, are un efect benefic. Transpiraţia se favorizează prin băuturi calde şi printr-o baie generală caldă cu ulei de eucalipt. Însă, transpiraţia produsă de febră, care poate provoca deshidratarea organismului, trebuie prevenită printr-un consum mare de lichide, sucuri de lămâi şi portocale, de coacăze şi de afine, bogate în vitamina C. Se beau ceai de eucalipt, sco, tei, potbal, coada şoricelului, măceş, care ar trebui îndulcite cu zaharină. Sunt indicate inhalaţiile cu ulei esenţial de dafin şi cimbrişor, sau masajele cu ulei esenţial de eucalipt.

Leacuri băbeşti

Din bătrâni, două trei linguri de hrean ras, învelit într-o basma roşie aplicată timp de cinci, până la 30 de minute, în funcţie de sensibilitatea pielii, pe frunte, la baza nasului, decongestionează sinusurile şi nasul înfundat. Tusea, durerile de gât, de piept şi bronşitele sunt vindecate cu decoct de ceapă, care se fierbe într-o cană de apă, timp de un sfert de oră.