Din ce materiale ne construim tâmplăria?

De același autor

Noi 22, 2010 |
0

Există, mai cu seamă pe bătrânul continent european, o piaţă imobiliară extrem de interesantă: construcţiile foarte vechi, aflate într-o...

Uninominal criticat
Feb 27, 2009 |
0

Legea votului uninominal se află pe lista de critici la adresa României din raportul Departamentului american de stat pe tema...

Feb 27, 2009 |
0

Europa riscă să rămână din nou fără gaze. Semnalele vin din Federaţia Rusă. Mai exact de la Gazprom. Rusia a avertizat ieri Ucraina că...

Feb 27, 2009 |
0

Ne dă târcoale primăvara și ne trage de mânecă să fim atenți ce punem în farfurie, fiindcă sezonul rece ne-a mai secătuit de vitamine și...

Feb 27, 2009 |
0

Stadioanele din Iaşi şi din Ghencea vor găzdui în această seară primele meciuri ale returului Ligii 1. Întârziată, ca de obicei, după o...

România nu s-a conformat solicitării UE
Dec 24, 2007 |
0

La aproape un an de la introducerea controversatei taxe de primă înmatriculare, aceasta provoacă, în continuare, discuţii aprinse la...

Ţepe în domeniul asigurărilor auto
Dec 03, 2007 |
0

184 de milioane de euro au plătit societăţile de asigurare în primele şase luni ale anului pentru maşini accidentate sau furate în...

Doenel Vulc custodele sitului cu dinozauri din Sântpetru
Dec 03, 2007 |
0

Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului (GDTH), administrat de Universitatea din Bucureşti, reprezintă un nou tip de arie protejată,...

Mâncare de post
Noi 16, 2007 |
0

De mâine începe Postul Crăciunului. Până la 25 decembrie renunţăm la carne, ouă şi lapte şi adoptăm o dietă bazată pe produse vegetale....

Noi 16, 2007 |
0

Pentru cei care nu înţeleg de ce este nevoie de un arhitect pentru proiectarea locuinţei, de un designer pentru amenajările de interior...

Aţi cumpărat o locuinţă nouă sau pur şi simplu vreţi să schimbaţi tâmplăria în căminul dumneavoastră şi nu ştiţi ce să alegeţi: lemn stratificat, PVC, aluminiu. Fiecare material în parte are avantajele şi dezavantajele sale, de care este bine să ţineţi cont înainte de a face o astfel de achiziţie.

Aluminiul are cea mai mare durată de viaţă, durificându-se odată cu trecerea anilor. PVC-ul excelează la capitolul izolare termică, cele mai bune fiind profilele cu 5-6 camere de izolare.

Puteţi folosi la exterior aluminiu fără ruperea punţii termice doar în cazul încăperilor nefolosite sau în spaţiile în care traficul este foarte ridicat.

Cel mai uşor dintre materiale este fără doar şi poate aluminiul, acest aspect fiind important la ferestrele cu foi mobile mari şi mai ales la uşi.

Dacă ţinem cont de rezistenţa la ageţii atmosferici, specialiştii în domeniu vă sfătuiesc să evitaţi PVC-ul care imită lemnul din cauza problemelor care apar la expunerea la soare. Nici lemnul stratificat nu excelează la acest capitol, datorită rezistenţei scăzute la umiditate şi la expunerea la soare.

PVC-ul imitaţie de lemn este cel mai sensibil la capitolul dilatarea profilelor, la diferenţele de temperatură de la iarnă la vară, sau în timpul iernii de la exterior la interior.

Astfel, pot să apară inconveniente atât în zona îmbinării tocului cu zidăria, dar şi în cazul foilor mobile de la ferestre şi uşi.

Alegerea culorilor şi întreţinerea
Dacă doriţi ca tâmplăria să aibă culori cât mai interesante este bine să alegeţi aluminiul, întrucât în ţară există vopsitorii care vă pot oferi o paletă largă de culori. PVC-ul nu vă oferă o posibilitate prea mare de alegere a culorilor.

La aluminiu imitaţie de lemn, există pe piaţă o ofertă destul de largă de esenţe de lemn.

Aluminiul vopsit în diverse culori îşi păstrează cel mai bine aspectul exterior pe o perioadă de până la 15 ani.

PVC-ul alb îşi schimbă în timp culoarea spre gri sau bej, din acest punct de vedere el aflându-se pe locul doi în recomandările specialiştilor.

Lemnul stratificat, în funcţie de tipul vopselelor folosite, trebuie revopsit după 3-7 ani.

Atunci când curăţaţi tâmplăria, trebuie să ţineţi cont de tipul de material ales. La aluminiu şi PVC trebuie să folosiţi materiale care să nu atace plasticul sau vopseaua. În cazul lemnului, vopseaua se deteriorează odată cu trecerea anilor, făcând dificilă întreţinerea.

Dacă vreţi să realizaţi o fereastră cu arcade, puteţi apela cu uşurinţă la lemn. În cazul aluminiului, verificaţi dacă atelierul la care apelaţi poate curba materialul la raza necesară. În cazul PVCului, chiar dacă profilul se poate curba, acesta nu va mai avea armătura de oţel, obligatorie la orice tâmplărie de aluminiu.

Rezistenţa la intemperii
Aluminiul rezistă cel mai bine la expunerea la soare, la polul opus situându-se aluminiul.

Dacă ţineţi cont de pierderile de căldură la ferestrele de exterior, aluminiul fără ruperea punţii termice nu este recomandabil, în acest caz fiind ideală tâmplăria din PVC imitaţie de lemn.
Aluminiul şi PVC-ul rezistă cel mai bine la ploaie şi zăpadă, în vreme ce tâmplăria din lemn stratificat poate prezenta, în timp, probleme pe la îmbinări.

Dacă tâmplăria va avea dimensiuni mari, specialiştii vă recomandă să alegeţi aluminiul.

PVC-ul întâmpină probleme la rezistenţa la vânt din cauza coeficientului mare de dilatare. Dacă montajul nu a s-a făcut corect, profilele se pot încovoia.
Uşile exterioare pentru trafic intens realizate din aluminiu fără rupere termică sunt ideale. Dacă traficul este intens pe uşile exterioare este bine să evitaţi PVC-ul întrucât pot apărea probleme din cauza dilatării. În plus, greutatea lor mare poate duce la deformarea formei geometrice şi a feroneriei. Ca să nu mai vorbim de zgârieturile care se pot produce cu uşurinţă e uşile din PVC.

Pentru uşile interioare alegeţi aluminiul fără ruperea punţii termice pentru că sunt uşoare şi foarte uşor de întreţinut. Uşile din lemn stratificat sunt şi ele bune, doar că au o greutate mai mare.