Fiecare cu energia lui

De același autor

Prepeliţa
Noi 09, 2007 |
0

Creşterea prepeliţelor este, la ora actuală, o afacere aproape inexistentă, dar de perspectivă. În condiţiile în care oul de prepeliţă...

Turismul rural, tot mai rentabil
Noi 09, 2007 |
0

Majoritatea pensiunilor agroturistice din judeţ au fost ocupate de Paşte. Cu o lună înainte de Sărbătorile Pascale, pensiunile...

Minvest Pompiliu Crai
Noi 09, 2007 |
0

Deşi mina Certej din judeţul Hunedoara a fost închisă, în curtea acesteia, aproximativ 250 de kilograme de aur fin îşi aşteaptă...

Noi 09, 2007 |
0

Până la această dată, nici un cioban hunedorean nu şi-a organizat stâna conform normelelor europene. Acest lucru le poate aduce...

Caietul fermierului i-a trimis pe ţărani pe băncile şcolii
Noi 02, 2007 |
0

Orice ţăran român care a primit o cotă de lapte trebuie să se apuce serios de matematică. Şi asta pentru că va trebui să completeze...

Românii încep să de-a de gustul francizei
Oct 19, 2007 |
0

Afacerile de tip franciză încep să aibă o creştere aproape exponenţială în România. Cu toate acestea continuăm să stăm prost la...

Comisia de industrie a Parlamentului European a adoptat propunerea Comisiei Europene de separare patrimonială a producţiei şi transportului de energie.

În acelaşi timp, comisia Parlamentului a respins propunerea alternativă înaintată de opt state ale UE (Austria, Bulgaria, Germania, Grecia, Franţa, Letonia, Luxembrug şi Slovacia). Potrivit acestui scenariu, transportul de energie este o companie separată, diferită de compania-mamă, însă are aceiaşi acţionari ca aceasta.

Un număr de 26 de membri ai comisiei au votat împotriva propunerii celor opt state, 22 au fost pentru, iar trei s-au abţinut.

“Acesta este primul pas în asigurarea consumatorilor că vocea lor este ascultată în sectorul energetic”,

a spus Eluned Morgan, parlamentar socialist din Marea Britanie.

Votul de marţi nu va afecta în mod neapărat bătălia între guvernele statelor şi CE, potrivit conservatorului slovac Jan Hudacky, sugerînd că voturile parlamentarilor din cele opt state s-ar putea acorda în luna iunie pentru proiect şi deci să fie mai multe decît ale opozanţilor.

În momentul actual există două alternative propuse de CE, fie o descentralizare totală, fie operatorul independent de sistem.

Această propunere specifică faptul că marile companii din sectorul energetic pot fi proprietarele liniilor de transport, dar înmînează controlul asupra reţelei unui operator separat care nu va avea nici un acţionar cu compania-mamă.

Un acord politic între toate cele 27 state ale UE este aşteptat în luna iunie, cînd Franţa va prelua preşedenţia CE.

România plănuişte înfiinţarea unei companii energetice integrate pe verticală care să cuprindă Electrica, Hidroelectrica şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni, însă nu şi Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice.

Conform proiectului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va fi acţionarul majoritar al acesteia, însă nu se cunoaşte exact procentul de acţiuni, deoarece Fondul Proprietatea deţine acţiuni la cei trei producători de energie dar şi la cele trei filiale de distribuţie neprivatizate.

Transelectrica nu va fi parte a companiei. În domeniul gazelor naturale, producătorul Romgaz aparţine statului, iar principalii distribuitori sunt privatizaţi (Distrigaz Sud fiind controlat de Gaz de France iar Distrigaz Nor de grupul german E.ON), iar operatorul sistemului de transport al gazelor, Transgaz, este o companie separată.