Firmă de procesare a deşeurilor

Deşeurile pot constitui baza unei afaceri profitabile. Reciclarea PET-urilor, hârtiei şi ambalajelor de carton şi plastic este o actvitate economică cu potenţial imens de dezvoltare după integrarea în UE.

Pentru a demara o activitate de acest gen, trebuie să înfiinţaţi o firmă al cărei obiect de activitate principal să fie colectarea, prelucrarea şi comerializarea deşeurilor reciclabile. De asemenea, aveţi nevoie de un aviz eliberat de Ministerul Mediului, precum şi de o autorizaţie de mediu eliberată de primăria în raza căreia urmează să vă desfăşuraţi activitatea de colectare şi valorificare a materialelor reciclabile.

În plus, dacă doriţi să valorificaţi deşeurile unei firmei din afara ţării, aveţi nevoie şi de o licenţă pentru import-export, eliberată de Camera de Comerţ şi Industrie. Iar pentru a putea exporta deşeurile, marfa trebuie însoţită, pe lângă documentele şi facturile de transport, actele firmei exportatoare şi declaraţia vamală de import, de un certificat de origine a mărfii, care să menţioneze faptul că deşeurile au fost procesate corespunzător şi nu afectează mediul.

Cheltuieli, minim 23.000 de euro
Firmele care desfăşoară activitate în domeniul managementului deşeurilor reciclabile au obligaţia de a recicla 60%, conform normelor europene. Dacă nu se respectă acest procent, firmele vor achita o taxă compensatoare către stat de aproape 56 lei pe kilogram.

Partea cea mai consistentă a investiţiei o reprezintă achiziţionarea terenului şi amenajarea unui depozit pentru deşeuri. Suprafaţa pe care se construieşte depozitul trebuie să fie betonată, iar pereţii izolaţi foarte bine. Aceste costuri variază între 10.000 şi peste 40.000 de euro, în funcţie de mărimea spaţiului.

Utilajele de procesare sunt o altă cheltuială deloc de neglijat. Pentru a putea prelucra PET-uri şi deşeuri de mase platice, aveţi nevoie de o moară de măcinat plastic. Una nouă costă aproximativ 40.000 de euro, iar la mână a doua puţin peste un sfert din preţul uneia noi. Presa de balotat, de care aveţi nevoie ulterior, costă între 3.500 de euro (presă de 5 tone) şi 15.000 de euro (presa de 50 de tone).
O astfel de firmă nu are nevoie de personal numeros, fiind suficienţi doar doi-trei angajaţi, care să aibă specializare în manipularea utilajelor.