Galbenele

Galbenele

De același autor

Busuiocul
Apr 27, 2013 |
0
Coada soricelului
Apr 26, 2013 |
0
Iaurtul
Apr 25, 2013 |
0
Levănţica
Apr 24, 2013 |
0
Lămâia
Apr 24, 2013 |
0

Galbenelele (Calendula officinalis) sunt plante de cultura anuala, aduse cu mii de ani in urma din India. Ele se pot cultiva din seminte, avand nevoie din plin de soare, si au florile de culoare galben-portocaliu care infloresc in tot timpul anului (daca florile sunt culese la timp).

Aceasta planta este foarte vitala daca a fost insamantata o singura data, deoarece incepe sa se inmulteasca singura de la an la an.

Sunt folositoare la aceasta planta doar florile, care se pot culege cu mana libera numai in zilele insorite, dupa care se pun la uscat in locuri foarte bine aerisite, dupa care se pot pastra in pungi de hartie.

Oparte din preparatele galbenelelor sunt:

  • pulberea de galbenele;
  • infuzia de galbenele;
  • tinctura de galbenele;
  • uleiul de galbenele;
  • unguentul de galbenele.

Galbenelele pot fi bune remedii pentru:

  • crampe abdominale;
  • atonie gastro-intestinala;
  • gastrita si ulcer gastric;
  • dismenoree;
  • dispepsie;
  • colita de fermentatie si de putrefactie;
  • boala canceroasa;
  • leziuni produse de radioterapie;
  • rani de gravitate mica sau medie;
  • contuzii;
  • ulcer varicos;
  • infectii cu ciuperci parazite;
  • inflamatii ale gingiilor;
  • interventii chirurgicale.

Pentru persoanele care sunt alergice la polenul plantelor sau care iau medicamente sedative, este indicat sa se administreze cu prudenta, atat intern cat si extern.

Sa nu uitam ca galbenelele nu au un gust atat de incantator, dar proprietatile sale benefice asupra organismului sunt foarte vizibile.

Pentru a obtine o bautura cat mai gustoasa, puteti pune o lingurita de miere si putin zeama de lamaie peste licoarea de galbenele din cana.

In anul 2008, galbenelele au fost declarate drept planta anului de catre Organizatia Internationala de Promovare a Plantelor.