Busuiocul, dupa cum se stie este o planta de mici dimensiuni, denumirea ei fiind din limba latina Ocimum Basilicum. Aceasta planta are...
Galbenele
De același autor
Coada-soricelului este o planta care creste pe marginea drumurilor si atinge o inatime de maxim 80 cm, are frunzele paroase si zimtate...
In organismul uman se gasesc mai multe bacterii decat celule, 500 de specii de bacterii fiind gasite in sistemul digestiv, iar...
Levantica este o planta cu un miros si aspect placut, tufa avand la varfuri flori de culoare albastru deschis sau mov, iar oamenii o...
Lamaia este un fruct bogat in compusi chimici vindecatori care ajuta la vindecarea pielii, intaresc vasele de sange, imbunatatesc...
Merisorul este o planta traditionala asociata cu bunatatile de Craciun si curcanul fript. El se poate consuma proaspat, sub forma de suc...
Musetelul este o planta care are gustul si parfumul placut din care se poate obtine un ceai aromat, este indicat sa beti o cana cu ceai...
Mustarul este un condiment versat folosit in fiecare bucatarie, care a aratat ca este mai mult decat un remediu al starii de bine. El...
Menta este una dintre cele mai cunoscute plante din lume. Ne intrebam de fiecare data de ce in fiecare pizzerie se gaseste langa casa de...
Bicarbonatul de sodiu este gasit in orice bucatarie fiind foarte renumit pentru proprietatile sale. El se foloseste in bucatarie atunci...
Galbenelele (Calendula officinalis) sunt plante de cultura anuala, aduse cu mii de ani in urma din India. Ele se pot cultiva din seminte, avand nevoie din plin de soare, si au florile de culoare galben-portocaliu care infloresc in tot timpul anului (daca florile sunt culese la timp).
Aceasta planta este foarte vitala daca a fost insamantata o singura data, deoarece incepe sa se inmulteasca singura de la an la an.
Sunt folositoare la aceasta planta doar florile, care se pot culege cu mana libera numai in zilele insorite, dupa care se pun la uscat in locuri foarte bine aerisite, dupa care se pot pastra in pungi de hartie.
Oparte din preparatele galbenelelor sunt:
- pulberea de galbenele;
- infuzia de galbenele;
- tinctura de galbenele;
- uleiul de galbenele;
- unguentul de galbenele.
Galbenelele pot fi bune remedii pentru:
- crampe abdominale;
- atonie gastro-intestinala;
- gastrita si ulcer gastric;
- dismenoree;
- dispepsie;
- colita de fermentatie si de putrefactie;
- boala canceroasa;
- leziuni produse de radioterapie;
- rani de gravitate mica sau medie;
- contuzii;
- ulcer varicos;
- infectii cu ciuperci parazite;
- inflamatii ale gingiilor;
- interventii chirurgicale.
Pentru persoanele care sunt alergice la polenul plantelor sau care iau medicamente sedative, este indicat sa se administreze cu prudenta, atat intern cat si extern.
Sa nu uitam ca galbenelele nu au un gust atat de incantator, dar proprietatile sale benefice asupra organismului sunt foarte vizibile.
Pentru a obtine o bautura cat mai gustoasa, puteti pune o lingurita de miere si putin zeama de lamaie peste licoarea de galbenele din cana.
In anul 2008, galbenelele au fost declarate drept planta anului de catre Organizatia Internationala de Promovare a Plantelor.