Gestaţia, fătarea la ovine şi îngrijirea mieilor sugari

De același autor

Ian 05, 2007 |
0

Pentru o bună desfăşurare a activităţii de creştere şi întreţinere a caprelor este necesară cunoaşterea principalelor activităţi...

Dec 15, 2006 |
0

Trichineloza este o boală parazitară comună mai multor specii de animale şi omului, fapt pentru care această boală face parte din...

Gestația la oaie durează 150 de zile, cu variaţii de la 140-160 de zile. În prima lună de gestaţie se va păstra acelaşi regim de îngrijire şi hrănire din perioada de montă, pentru prevenirea avorturilor, foarte frecvente în această perioadă. În luna a 2-a şi a 3-a de gestaţie, nivelul de furajare poate fi mai mic cu cca. 30% faţă de cel aplicat în perioada de pregătire pentru montă şi de montă.

 

Pentru o oaie de 50 kg greutate corporală, cu o producţie de 4 kg lână : iarna - 1,4 kg fân, 1,5 kg grosiere, 2,5 kg suculente cu adaos de concentrate în perioada de pregătire pentru montă şi gestaţie (300-500 g/cap/zi).

 

În perioada a 2-a de gestaţie (lunile 4-5) se vor asigura condiţii deosebite de îngrijire şi furajare, dată fiind creşterea şi dezvoltarea fătului. Oile vor fi supravegheate permanent în perioada de gestaţie; este interzisă înghesuirea lor la intrarea şi ieşirea din adăposturi sau padocuri, furajele vor fi de cea mai bună calitate, nemucegăite, apa nu va fi rece pentru a se evita avorturile. Cu două săptămâni înainte de fătare se scot din furajare furajele însilozate (murate).

Fătarea la ovine

Cu 2-3 săptămâni înainte de fătare oile se „codinesc“ prin tunderea lânii din jurul ugerului, de pe coadă şi din jurul cozii, pentru asigurarea igienei suptului şi mulsului. Se pregătesc adăposturile pentru fătare, realizând un compartiment pentru oi gestante, o maternitate şi un compartiment pentru mieii „zburaţi“ (de la 0 - 30 zile). În maternitate se vor amenaja boxe individuale de fătare, cu dimensiunile de 1,20 m/0,6-0,8 m.

Compartimentul de întreţinere a oilor fătate cu miei „zburaţi“ se amenajează în boxe comune, asigurând pentru fiecare oaie cu mielul respectiv, o suprafaţă de 1,6 mp.

 

Îngrijirea mieilor sugari

În momentul fătării se intervine pentru curăţirea mucozităţilor de pe nări şi bot, se taie ombilicul la 4-5 cm de abdomen şi se tamponează cu tinctură de iod. Se ajută apoi mieii să sugă obligatoriu în primele 3-4 ore de la fătare. Mielul se lasă să fie lins de mamă timp de o jumătate de oră. După vârsta de 8-10 zile mieilor li se administrează în locuri special amenajate furaje concentrate (combinate) şi fân de lucernă de cea mai bună calitate. Pentru mieii orfani sau gemeni, în cazul în care oaia a murit sau nu are lapte, crescătorii vor apleca mieii la doici, fătate aproximativ în acelaşi timp sau la date cât mai apropiate, ori vor recurge la alăptarea artificială cu lapte de vacă. Perioada de miel crud durează de la 0-7 zile, cea de miel mijlociu de la 7-30 zile, iar cea de miel zburat de la 30-65 zile.