Ghimbir

Ghimbirul

De același autor

Busuiocul
Apr 27, 2013 |
0
Coada soricelului
Apr 26, 2013 |
0
Galbenele
Apr 26, 2013 |
0
Iaurtul
Apr 25, 2013 |
0
Levănţica
Apr 24, 2013 |
0

Ghimbirul este o radacina noduroasa cu miros destul de intepator, fiind una dintre cele mai raspandite si folosite leacuri gasite in gospodarie. Este inrudit cu condimentul turmeric si cardamom, fiind folosit ca tratament si mirodenie cu mii de ani in urma. Este cunoscut pentru puterile lui pentru a ameliora greturile, varsaturile, starea de greata matinala de sarcina si alte probleme digestive. Aceste afectiuni nu pot fi intotdeauna ajutate de medicamentele din ziua de azi.

Ghimbirul este un bun tratament pentru:

  • arsuri solare;
  • artrita;
  • balonare si flatulenta;
  • bursita si tendinita;
  • cefalee;
  • dureri de dinti;
  • greturi;
  • greturi matinale;
  • indigestie;
  • migrene;
  • nivel ridicat de colesterol;
  • probleme legate de menstruatie;
  • prurit;
  • raceala di gripa;
  • sindromul de colon iritabil;
  • tuse;
  • ulcer gastroduodenal;
  • urticarie.

Ghimbirul poate fi de folos atunci cand aveti dureri de stomac sau sunteti racit si aveti frisoane, putand fi utilizat sub forma de capsule, ceai sau cristalizat. Acesta se mai poate adauga si in mancarea pe care o preparati zi de zi.

Majoritatea plantelor medicinale pentru a avea un efect benefic trebuie luate in cantitati mai mari, exceptii face ghimbirul, deoarece cantitatea care este adaugata in mancarea pe care o preparati poate fi putin mai mare decat cea utilizata in suplimente.

Oamenii de stiinta au facut un studiu, asezand cateva persoane in scaune gen centrifuga pe care le-au rotit, iar rezultatul experimentului persoanelor care au luat medicamente contra greturilor a fost de un minut, iar a celor care au consumat ghimbir a fost de 6 minute, fara sa prezinte greata in comparatie cu primul grup.

Ghimbirul are in componenta sa o parte din compusi chimici care confera gustul placut (gingerolul si shogaolul), care ajuta la reducerea contractiilor intestinale. Medicii recomanda fiecarei persoane sa consume ghimbir pentru prevenirea varsaturilor, acestea neprovocand somnolenta fata de alte medicamente contra greturilor. Daca vreti sa preveniti varsaturile si stiti ca aveti rau de miscare, luati ghimbir inainte de a va urca in masina, in avion sau la bordul unui vapor. Doza indicata pentru prevenirea varsaturilor este de 1/4  lingurita de ghimbir pudra, o capsula de ghimbir sau o feliuta subtire de ghimbir proaspat administrat cu 30 de minute inainte de plecare.

Ghimbirul mai poate fi folosit si pentru:

  • micsorarea duratei migrenelor: Ca si aspirina si multe alte medicamente inrudite, ghimbirul blocheaza numai o parte din tipurile de prostaglandine, nu si pe alea care au un rol benefic, un exemplu fiind in fortificarea mucoasei gastrice.
  • ameliorarea durerilor artrice: Un studiu a dovedit ca ghimbirul a ameliorat simptomele la 55% din persoanele cu artroza si 74% din persoanele care sufereau de poliartrita reumatica.
  • impiedicarea formarii cheagurilor: Ghimbirul are efecte asemanatoare cu aspirina fara sa provoace probleme gastrice, asa cum face adeseori aceasta.
  • ameliorarea congestiei provocate de raceli: In ghimbir se gaseste o substanta care actioneaza ca un supresant natural al tusei, acesta fiind gingerolul.
  • reducerea nivelului colesterolului: Ghimbirul poare reduce si elimina colesterolul din organism.
  • ameliorarea durerilor menstruale: Compusii chimici din ghimbir ajuta la blocarea contractiilor dureroase ale uterului precum si pe cele ale muschilor.

Majoritatea persoanelor prefera mai mult capsulele de ghimbir, acestea fiind mult mai usor de administrat si care au in componenta sa o sursa concentrata si exacta de ghimbir. Doza normala este de 100-200 mg de 3 ori, in fiecare zi.

Alte cantitati eficiente ale altor forme de ghimbir:

  • se da pe razatoare o bucatica de radacina de ghimbir de maxim 1 cm grosime;
  • o lingurita de pudra de ghimbir;
  • 1-2 bucati de ghimbir cristalizat;
  • un pahar de 350 ml de bere naturata de ghimbir;
  • o cana de ceai de ghimbir.