Hreanul

De același autor

Busuiocul
Apr 27, 2013 |
0

Busuiocul, dupa cum se stie este o planta de mici dimensiuni, denumirea ei fiind din limba latina Ocimum Basilicum. Aceasta planta are...

Coada soricelului
Apr 26, 2013 |
0

Coada-soricelului este o planta care creste pe marginea drumurilor si atinge o inatime de maxim 80 cm, are frunzele paroase si zimtate...

Galbenele
Apr 26, 2013 |
0

Galbenelele (Calendula officinalis) sunt plante de cultura anuala, aduse cu mii de ani in urma din India. Ele se pot cultiva din seminte...

Iaurtul
Apr 25, 2013 |
0

In organismul uman se gasesc mai multe bacterii decat celule, 500 de specii de bacterii fiind gasite in sistemul digestiv, iar...

Levănţica
Apr 24, 2013 |
0

Levantica este o planta cu un miros si aspect placut, tufa avand la varfuri flori de culoare albastru deschis sau mov, iar oamenii o...

Lămâia
Apr 24, 2013 |
0

Lamaia este un fruct bogat in compusi chimici vindecatori care ajuta la vindecarea pielii, intaresc vasele de sange, imbunatatesc...

Merişor
Apr 23, 2013 |
0

Merisorul este o planta traditionala asociata cu bunatatile de Craciun si curcanul fript. El se poate consuma proaspat, sub forma de suc...

Muşeţelul
Apr 23, 2013 |
0

Musetelul este o planta care are gustul si parfumul placut din care se poate obtine un ceai aromat, este indicat sa beti o cana cu ceai...

Muştarul
Apr 23, 2013 |
0

Mustarul este un condiment versat folosit in fiecare bucatarie, care a aratat ca este mai mult decat un remediu al starii de bine. El...

Menta
Apr 23, 2013 |
0

Menta este una dintre cele mai cunoscute plante din lume. Ne intrebam de fiecare data de ce in fiecare pizzerie se gaseste langa casa de...

Hreanul (Armoracia rustica) mai este cunoscut ca si radacina-salbatica sau tormac, fiind o planta cu tulpini subterane cilindrice, groase si de culoare alba, iar frunzele sunt mai si florile de culoare alba.Aceasta planta face parte din familia Brassicaceae.

Este o planta originara din sud-estul Europei si din vestul Asiei, dar in timp a fost luata de catre oameni si cultivata in toata lumea. Aceasta planta poate atinge inaltimea de 1,5 metri, nefiind o planta pretentioasa, de aceea ea rezista atat la secete cat si la temperaturi scazute. El mai poate fi cultivat chiar si in ghiveci, dar cresterea poate dura intre 8-10 ani.

In radacina hreanului se gasesc foarte multe vitamine, in special vitamina C, care este utila sistemului circulator si imunitar, el mai contine si minerale cum ar fi, fierul, potasiu, calciu si magneziu.

Stim cu totii ca hreanul are un gust de foc si un miros intepator, acestea datorandu-se unor compusi chimici, printre care glucozinolatii. Acesti compusi s-au dovedit a fi mult mai eficienti decat cele mai avansate antibiotice moderne.

Hreanul se poate administra in urmatorul fel:

  • salata de hrean: Se dau prin razatoare cateva radacini de hrean spalate si curatate, peste care se pune o sfecla rosie fiarta, de asemenea si ea fiind data prin razatoare, apoi se amesteca foarte bine cu putina miere, sare, ulei si otet dupa gust.
  • vin tonic cu hrean: Se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoare peste un litru de vin rosu, dupa care se astupa si se lasa timp de 9-10 zile pentru a se macera. Dupa acesta s-a macerat, se pot administra in fiecare zi cate 3-4 linguri de vin.
  • siropul de hrean: Se amesteca foarte bine 4 linguri de miere cu o radacina de hrean data prin razatoare si se lasa la macerat timp de 20-30 minute, dupa care se strecoara printr-un tifon, obtinandu-se un sirop crud, care se poate administra cate 3 linguri in fiecare zi.
  • cataplasma cu hrean: Se ia o radacina de hrean si se da prin razatoarea mica, dupa care se inveleste in tifon si se pune direct pe zona cu probleme.

Hreanul poate fi un bun remediu pentru:

  • boala canceroasa;
  • infectii urinare;
  • infectii renale;
  • retentie de lichide;
  • raceli;
  • tuse;
  • bronsita cronica si acuta;
  • polipii uretrali;
  • anemie la adulti;
  • anemie la copii;
  • reumatism;
  • guta;
  • sinuzita;
  • rinita;
  • dureri articulare;
  • paralizie faciala.

Hreanul, pe langa faptul ca este un bun medicament, este si un bun condiment in bucatarie, folosit la gasit, pentru gustul sau condimentat si aromat.

Nu este sa se inghita mai mult de 4 grame de hrean ras pe zi, si mai ales pe stomacul gol, deoarece aceasta planta duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase.

Medicii nu recomanda in nici un caz aceasta planta persoanelor care sufera de boala hemoroidala, hermoptizie,dereglari de sistem cardiac sau stari congestive.