Inamicul numărul 1

Inamicul numărul 1

De același autor

Uninominal criticat
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0

Românul care, prin uciderea Giovannei Reggiani, a determinat statul italian să adopte de urgenţă un decret care permite expulzarea cetăţenilor comunitari şi-a început adolescenţa într-o şcoală de corecţie.

Înainte să comită crima în Italia, Nicolae Romulus Mailat a petrecut în România trei ani la un centru de reeducare şi a scăpat de o a doua condamnare pentru furt calificat printr-o lege de graţiere colectivă.

În anul 1998 a avut primul conflict cu legea penală: a fost acuzat pentru furt calificat, infracţiune pe care o comisese la vârsta de 14 ani.

În timpul anchetei desfăşurate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, Mailat a fost arestat preventiv de la data de 8.04.1998 până când a primit, la Judecătoria Sibiu, o condamnare specifică infractorilor minori: măsura educativă a internării într-un centru de reeducare.

Potrivit Codului penal, această măsură se ia

în scopul reeducării minorului, căruia i se asigură posibilitatea de a dobândi învăţătura necesară şi o pregătire profesională potrivit cu aptitudinile sale.

Acelaşi cod spune că internarea nu poate dura decât până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu excepţia cazului în care la data majoratului instanţa consideră că nu a fost atins scopul reeducării.

În aceste condiţii, durata internării se poate prelungi cu cel mult doi ani. În baza sentinţei date în mai 1998, Mailat a fost trimis la Centrul de Reeducare Găeşti, unde şi-a petrecut următorii trei ani din viaţă.

În ziua în care a împlinit 18 ani, la 2 februarie 2001, tânărul a fost considerat reeducat şi a fost eliberat.

Reeducarea lui Nicolae Mailat s-a dovedit a fi însă doar o aparenţă, pentru că, la foarte scurt timp de la ieşirea din centrul de reeducare, tânărul a comis o nouă infracţiune.

A furat piese metalice în judeţul Constanţa. La data de 7 martie 2006, după patru ani de cercetări, el a fost condamnat de Judecătoria Constanţa la o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Numai că prin aceeaşi sentinţă sa constatat că Mailat beneficiază de graţierea colectivă dispusă prin Legea 543/- 2002. El a fost exonerat de executarea întregii condamnări, scăpând astfel fără nici o zi petrecută după gratii.

Trei motive au determinat înlăturarea pedepsei lui Mailat: condamnarea mai mică de cinci ani, comiterea unei infracţiuni graţiabile prin acest act normativ şi faptul că a fost considerat infractor primar, deoarece faptele din timpul minorităţii nu se calculează la starea de recidivă.

Hotărârea a rămas definitivă la Tribunalul Constanţa la data de 11 septembrie 2006.