Lemnul, material universal de construcţie
Lemnul, material universal de construcţie
Lemnul, material universal de construcţie

Lemnul, material universal de construcţie

Printre tendinţele care sau făcut serios remarcate în ultima vreme se numără şi aceea de a utiliza tot mai des materialul lemons în cadrul amenajărilor interioare şi exterioare. De la realizarea pereţilor, cum se obişnuia anterior, s-a trecut la tavanele din lemn, iar actualmente tot mai multe persoane au început să aprecieze avantajele oferite de casele construite pe structură de material lemons.

Materialul de construcţie preponderent utilizat este lemnul de brad, evident nu în stare brută, ci tratat cu substanţe speciale, procedeu ce conferă o durabilitate crescută şi , totodată, o prelungire a perioadei de viaţă.

În urma acestui proces, lemnului îi creşte rezistenţa la foc, fiind tratat ignifug, la apă (devine hidrofob), dar este protejat şi împotriva unor dăunători (insecte).

Cercetările recente efectuate la nivel mondial au scos la iveală faptul că aceste case cu structură de rezistenţă din lemn prezintă o serie de avantaje demne de luat în seamă faţă de construcţiile din cărămidă sau alte materiale, atât din punct de vedere al rezistenţei, cât şi al confortului sau costurilor şi nu doar atât.

Aşadar, timpul de execuţie a unei case de lemn este mult mai redus, există la ora actuală firme specializate capabile să finalizeze construcţia în aproximativ două luni.

Alt avantaj e reprezentat de faptul că sunt foarte economice în privinţa consumurilor, cheltuielile sunt evident reduse, o casă din lemn asigurând confortul termic indiferent de climat.

Lemnul este un material uşor de prelucrat, de unde rezultă că finisajele pot fi diversificate, obiectelor casnice devine o activitate la îndemâna proprietarilor, iar renovările acestor locuinţe nu ridică problemele cauzate de alte materiale de construcţie, mult mai dure şi mai greu accesibile.

Demne de precizat sunt rezistenţa seismică a construcţiilor din lemn (peste opt grade pe scara Richter) şi izolarea fonică asigurată.

Totul până la bani
Probabil cel mai important avantaj prezentat de locuinţele construite pe structură de lemn este costul lor, mult mai mic în comparaţie cu alte tipuri de case. Mai concret, preţul este cu aproximativ 40% mai redus! Calitatea materialului lemons utilizat este o alegere a fiecărei persoane, în principal în funcţie de posibilităţile financiare.

Şi, să nu uităm, vorbim despre o locuinţă ecologică, lemnul fiind un material 100% natural.

Există anumiţi factori de care se ţine cont înainte de începerea construcţiei caselor din lemn. Este vorba despre zona de amplasare, gradul de seismicitate, viteza vântului, posibilele acumulări de
zăpadă, astfel încât tot procesul de construire se adaptează acestor criterii.

Locuinţele au o strcutură foarte uşoară, dar în acelaşi timp rezistentă, datorită faptului că lemnul dispune de elasticitate.

Statistici
Mai multe ţări au declanşat ample campanii de încurajare şi susţinere a materialelor ecologice, în special a construcţiilor din
lemn.

În Statele Unite ale Americii şi Canada aproximativ 85% din case sunt din lemn, datorită numărului foarte mare de cereri, dar şi datorită avantajelor prezentate; Norvegia si Finlanda au ajuns la un procent de 60%, iar Germania la 10-15%.

La nivel mondial, construcţia caselor pe structură de lemn este una dintre cele mai utilizate tehnici, îmbinarea simplităţii cu utilul, caracterul ecologic şi reîntoarcerea la natură fiind doar câteva aspecte extrem de apreciate la ora actuală.