Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) nu este doar formațiunea care se înșurubează mereu la guvernare. La nivel local, UDMR...
Oamenii de știință au reușit fuziunea nucleară cu o implozie de 192 de lasere
De același autor
De anul acesta, statul acordă ajutoare tinerilor până în 35 de ani care vor să îşi construiască o locuinţă. Potrivit unui...
Pentru siguranţa dumneavoastră, trebuie să ţineţi cont de câteva reguli atunci când cumpăraţi carne de pasăre.
Verificaţi dacă...
În urma incendiului din 30 octombrie 2015, bilanţul victimelor de la Colectiv a ajuns la 64:
1. Andrei Stefan Hamed...
Pentru a munci legal în Danemarca, cetăţenii români au nevoie de permis de muncă şi de şedere.
Acesta se eliberează de către The...
Unul dintre site-urile auto dedicate SUV-urilor, Suv-buster a publicat informaţii conform cărora în acest an Touaregul va suferi...
Specialiştii site-ului www.tridexservice.ro vin în întâmpinarea posesorilor de...
Oamenii de știință care studiază energia nuclearea prin fuziune la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California au declarat că au reusit pentru prima data o reacție de fuziune într-un laborator care a creat mai multă energie decât a fost nevoie pentru a o porni.
Fuziunea nucleara este procesul prin care in interiorul soarelui două nuclee atomice reacționează pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masă mai ridicată) decât nucleele inițiale. Ca urmare a fuziunii se produc și alte particule subatomice, ca de exemplu neutroni sau particule alfa (nuclee de heliu) sau beta (electroni sau pozitroni).
Din cauză că nucleele participante în fuziune sunt încărcate electric, reacția de fuziune nucleară poate avea loc numai atunci când cele două nuclee au energie cinetică suficientă pentru a învinge potențialul electric (forțele de respingere electrică) și prin urmare se apropie suficient pentru ca forțele nucleare (care au rază de acțiune limitată) să poată rearanja nucleonii. Această condiție presupune temperaturi extrem de ridicate dacă reacția are loc într-o plasmă, sau accelerarea nucleelor.
Acest proces a reusit cu ajutorul a 192 de lasere. Dacă fuziunea poate fi implementată la scară largă, aceasta ar oferi o sursă de energie lipsită de poluarea gazele cu efect de seră cauzate de arderea combustibililor fosili și a deșeurile radioactive periculoase create de centralele nucleare actuale, care folosesc fisiunea uraniului pentru a produce energie electrica.
În soare și stele, fuziunea combină continuu atomii de hidrogen în heliu, producând lumina soarelui și căldură care scaldă planetele. În reactoarele experimentale și laboratoarele cu laser de pe Pământ, fuziunea se ridică la înălțimea reputației sale de sursă de energie foarte curată.
Procesul de fuziune controlata este acelasi proces care sa reusit initial prin detonarea bombelor cu hidrogen care transforma fuziunea necontrolata intr-o arma.
Fuziunea nucleara este importanta deoarece cu un gram de deuteriu și tritiu care sunt izotopi ai hidrogenului ar fi posibil să se producă energia dezvoltată de 11 tone de cărbune.
Fuziunea nucleară controlată ar putea rezolva majoritatea problemelor energetice de pe pământ, deoarece ar putea produce cantități aproape nelimitate de energie hidrogenul fiind elementul majoritar in univers iar pe planeta noastra se gaseste in apa si poate fi extras foarte usor prin electroliza.
Fuziunea controlata a hidrogenului a mai fost incercata si in alte laboratoare cum ar fi fuziune cu izolare magnetică. Cele mai bune performanțe au fost obținute în configurația tokamak, insa cantitatea de energie consumata era mereu mai mare decat cantitatea de energie rezultata.