Pierderea spontană a sarcinii

În cazul pierderii spontane a sarcinii trebuie avute în vedere 10 aspecte importante ce se constituie într-un veritabil ghid pentru viitoarele mămici. Prezenţa la medic este, oricum, obligatorie.

  1. Pierderea sarcinii semnifică eliminarea produsului de concepţie în primele 28 săptămâni de gestaţie. În unele ţări, avortul spontan este considerat până la 22-23 săptămâni, după această vârstă fiind socotită naştere prematură.
  2. Unul din primele semne este sângerarea vaginală, situaţie în care se poate vorbi despre o predispoziţie pentru pierderea sarcinii. Numai în jumătate din cazuri se produce cu adevărat o pierdere de sarcină, în celelalte situaţii existând o ameninţare de avort.
  3. Termenul medical pentru pierderea sarcinii este de avort spontan, iar pentru întreruperea voluntară - avort provocat. Termenul de avort incomplet este folosit de către medici în situaţia în care o parte din ţesuturi a fost eliminată de la sine, iar o altă parte a produsului de concepţie a rămas în uter, urmând a fi evacuată.
  4. Cauza producerii avortului spontan în primele 3 luni de graviditate aproape întotdeauna este anomalia cromozomială, ceea ce înseamnă că embrionul nu este normal format, iar avortul spontan reprezintă o rezolvare a situaţiei. Acesta este un mecanism de protecţie a speciei scăzând considerabil posibilitatea apariţiei unor handicapuri grave sau a unor monstruozităţi.
  5. Riscul pierderii sarcinii este statistic de 1 la 10, adică din 10 sarcini diagnosticate în primul trimestru, una se va pierde în mod spontan.
  6. Femeile care au pierdut deja o sarcină sunt expuse unui risc crescut de a o pierde şi pe următoarea, dar acest lucru nu este obligatoriu.
  7. Sângerările din primele 3 luni de sarcină nu duc mereu la pierderea sarcinii, poate fi vorba de un polip, o infecţie, iar uneori o mică sângerare după actul sexual.
  8. La orice mică sângerare vaginală în primul trimestru de sarcină este indicată o ecografie vaginală şi un consult ginecologic.
  9. Dacă s-a produs avortul spontan este obligatoriu chiuretajul uterin pentru a îndepărta resturile ovulare, chiuretaj care se face modern numai prin aspiraţie.
  10. Femeile care au avut în antecedente câteva avorturi spontane nu trebuie să renunţe la ideea de a avea un copil. O nouă încercare dublată de un tratament modern de susţinere a sarcinii poate fi dusă la bun sfârşit.

Mult succes!
Dr. Romeo STĂNESCU
Medic primar ginecolog