Pierderea spontană a sarcinii
În cazul pierderii spontane a sarcinii trebuie avute în vedere 10 aspecte importante ce se constituie într-un veritabil ghid pentru viitoarele mămici. Prezenţa la medic este, oricum, obligatorie.
- Pierderea sarcinii semnifică eliminarea produsului de concepţie în primele 28 săptămâni de gestaţie. În unele ţări, avortul spontan este considerat până la 22-23 săptămâni, după această vârstă fiind socotită naştere prematură.
- Unul din primele semne este sângerarea vaginală, situaţie în care se poate vorbi despre o predispoziţie pentru pierderea sarcinii. Numai în jumătate din cazuri se produce cu adevărat o pierdere de sarcină, în celelalte situaţii existând o ameninţare de avort.
- Termenul medical pentru pierderea sarcinii este de avort spontan, iar pentru întreruperea voluntară - avort provocat. Termenul de avort incomplet este folosit de către medici în situaţia în care o parte din ţesuturi a fost eliminată de la sine, iar o altă parte a produsului de concepţie a rămas în uter, urmând a fi evacuată.
- Cauza producerii avortului spontan în primele 3 luni de graviditate aproape întotdeauna este anomalia cromozomială, ceea ce înseamnă că embrionul nu este normal format, iar avortul spontan reprezintă o rezolvare a situaţiei. Acesta este un mecanism de protecţie a speciei scăzând considerabil posibilitatea apariţiei unor handicapuri grave sau a unor monstruozităţi.
- Riscul pierderii sarcinii este statistic de 1 la 10, adică din 10 sarcini diagnosticate în primul trimestru, una se va pierde în mod spontan.
- Femeile care au pierdut deja o sarcină sunt expuse unui risc crescut de a o pierde şi pe următoarea, dar acest lucru nu este obligatoriu.
- Sângerările din primele 3 luni de sarcină nu duc mereu la pierderea sarcinii, poate fi vorba de un polip, o infecţie, iar uneori o mică sângerare după actul sexual.
- La orice mică sângerare vaginală în primul trimestru de sarcină este indicată o ecografie vaginală şi un consult ginecologic.
- Dacă s-a produs avortul spontan este obligatoriu chiuretajul uterin pentru a îndepărta resturile ovulare, chiuretaj care se face modern numai prin aspiraţie.
- Femeile care au avut în antecedente câteva avorturi spontane nu trebuie să renunţe la ideea de a avea un copil. O nouă încercare dublată de un tratament modern de susţinere a sarcinii poate fi dusă la bun sfârşit.
Mult succes!
Dr. Romeo STĂNESCU
Medic primar ginecolog