POŞTAŞII, înrobiţii lumii moderne

Europa de EstRomâniaHunedoara

De același autor

Tradiţii de Ignat
Dec 22, 2006 |
0

Locuitorii satelor din imediata apropiere a cetăţilor dacice au învăţat din moşi strămoşi să citească vremea ce va sa vină în...

Job-uri pentru strãini
Dec 15, 2006 |
0

Câteva mii de persoane din judeţ au ales calea Occidentului după ce ani de zile au încercat găsirea unei slujbe plătite decent, care să...

Dec 15, 2006 |
0

Cele mai grele acte de obţinut

I. Obţinerea avizului favorabil - Documentele necesare care trebuie depuse de...

Personal insuficient, salarii care nu se indexează decât o dată pe an cu rata inflaţiei şi bolile profesionale au adus lucrătorii Poştei Române în pragul disperării.

Singura soluţie prin care pot să-şi ceară drepturile ai crede că e greva, însă Ordonanţa de Urgenţă nr. 79/2001 le face imposibilă o mişcare de protest prin încetarea lucrului, pentru că le-ar aduce dosare penale şi ani grei de temniţă pentru liderii de sindicat.

Însă ca-n 2006, fără ei spun că nu le-a fost niciodată mai rău şi nu vor să mai stea cu mâinile în sân. Pentru a nu disturba orele de program, ei au decis să protesteze într-un mod neaşteptat: să respecte instrucţiunile de serviciu şi timpii normaţi de muncă. „Ordonanţa de Urgenţă nr. 79/2001 nu ne permite să facem grevă.

Vom protesta respectând strict instrucţiunile de serviciu şi timpii normaţi de muncă, iar aceasta înseamnă că vom lucra la trei sfert din cât se lucrează acum. Implicit se va lăsa cu nemulţumiri ale clienţilor la ghişee, lungirea perioadei de distribuţie a pensiei şi de difuzare a presei.

În prezent, Poşta are în judeţul Hunedoara un număr de cca. 780 de angajaţi, însă schema demonstrează că există încă 60 de posturi neocupate. Aceeaşi ordonanţă nu ne permite angajarea de personal pe locurile rămase vacante. Ori, este firesc că dintre noi mai se şi pensionează şi există şi decese. Angajaţii de acum sunt obligaţi să lucreze pentru întreaga schemă”, declară Ion Pavel, lider sindical Poşta Română Hunedoara.

Bolile profesionale duc la deces
Protestul angajaţilor poştei va avea loc abia după 1 ianuarie anul viitor, pentru a nu umbri sărbătorile pensionarilor care-şi aşteaptă pensia. Chiar dacă se gândesc la alţii, poştaşii vor fi ei înşişi strânşi la pungă de sărbătorile de iarnă. Aceasta pentru că salariile celor mai mulţi angajaţi nu depăşesc 400 de lei. „Poate că asta n-ar fi cel mai grav, însă pentru bani o mare parte dintre ei sunt nevoiţi să lucreze ore suplimentare care nu sunt plătite. Mai mult, un număr tot mai mare de angajaţi şi-au dat demisia, preferând să plece la muncă în străinătate.

Efortul uriaş al lucrătorilor din Poştă a dus numai în anul acesta la decesul a două factoriţe, una din Petrila şi cealaltă din Lupeni. Cea mai mare parte a factorilor poştali acuză boli ale oaselor şi articulaţiilor provocate de genţile supraîncărcate. În judeţ, majoritatea lor sunt femei. Normele de protecţie a muncii arată că femeile trebuie să care 12 kg şi bărbaţii 15 kg. Ori, la noi, maximum de greutate este de 29 kg. Ele sunt nevoite de multe ori să solicite ajutorul bărbaţilor lor pentru uşurarea sarcinii”, susţine Ion Pavel, lider sindical al Poştei Hunedoara.

Urmează cozi uriaşe
Dacă vor lucra conform timpilor normaţi de lucru, salariaţii poştei vor paraliza complet în câteva zile activitatea din oficii. Ei spun că şi aşa sunt nevoiţi să facă faţă unor cozi care apar la ghişee şi care se datorează în principal programelor informatice depăşite. Clientela Poştei este tot mai redusă, fiindcă, cei care nu-şi permit să piardă timp preţios, plătesc preţuri care ajung uneori de peste 20 de ori mai mari, dar sunt serviţi boiereşte. „Lucrăm la nivelul anului 2000 din punct de vedere informatic.

Nici nu mai vorbim de maşinile de transport colete! Ele au deja milioane de kilometri efectuaţi, deci au depăşit norma de casare de ani buni. Trebuie să facem ceva să ne gândim şi la oamenii noştri. Sperăm să fim luaţi în seamă de guvernanţi şi să nu începem
protestul după 1 ianuarie. Poate că pentru poştă privatizarea ar fi o soluţie, însă nu ştim ce ar însemna asta într-o ţară capitalistă dezvoltată, unde poşta este tot la bugetul statului”, concluzionează liderul sindicatului din Poşta hunedoreană.