Sfaturi pentru alegerea ghivecelor

Sfaturi pentru alegerea ghivecelor

De același autor

Uninominal criticat
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0

Iubim cu toţii plantele de interior, însă trebuie să acordăm o importanţă aparte ghivecelor în care le plantăm, pentru ca acestea să se dezvolte normal şi să le fie asigurate toate condiţiile necesare.

Ghivecele trebuie să permită înmagazinarea unor cantităţi mari de apă şi să fie suficient de aerisite, să permită evacuarea excesului de apă prin folosirea unui amestec de pământ poros şi a unui drenaj corespunzător.

Alegerea ghivecelor şi vaselor potrivite pentru cultivarea plantelor de apartament este foarte importantă pentru o dezvoltare armonioasă a acestora.

Conform incasa.ro, capacitatea de reţinere a apei depinde de raportul dintre înălţimea şi diametrul vasului.

Reţinerea apei va fi cu atât mai redusă cu cât raportul înălţime-diametru este mai mare.

În general, acest raport este de 1:1. Mărimea ghiveciului influenţează gradul de tasare al amestecului de pământ, tasarea fiind mai redusă în ghivecele cu volum mai redus.

Lut ars vs. plastic
Ghivecele sunt confecţionate atât din lut ars, cât şi din plastic. Cele din lut sunt poroase şi asigură o bună aerisire pentru rădăcini.

În plus, au o mai mare stabilitate decât cele din plastic.

Dezavantajul ar fi preţul ridicat, precum şi faptul că sunt sensibile la şocuri, putându-se sparge cu uşurinţă.

Totodată, pe exterior se pot dezvolta alge, iar ghivechiul şi apa se pot răci ca urmare a evaporării apei prin peretele exterior.

Pe de altă parte, ghivecele din plastic, susţin specialiştii, reţin cantităţi mai mari de apă, ceea ce poate dăuna plantei.

Partea bună este că sunt uşoare, se pot transporta uşor, fără probleme, Indiferent însă de materialul din care sunt confecţionate, ghivecele trebuie să aibă găuri de scurgere pentru apa în exces şi tăviţe care să o colecteze.

Reţineţi că un ghiveci cu baza îngustă nu reţine apa, iar forma ghiveciului determină destinaţia acestuia.

O plantă fără o influorescenţă accentuată, de exemplu, se va dezvolta foarte bine într-un ghiveci pătrat, în timp ce florile de mici dimensiuni cu influorescenţe perene găsesc un mediu mult mai potrivit într-un ghiveci circular.