Subvenţii pentru construcţia de locuinţe

De același autor

De anul acesta, statul acordă ajutoare tinerilor până în 35 de ani care vor să îşi construiască o locuinţă. Potrivit unui proiect de hotărâre al Ministerului Transporturilor şi Construcţiilor, vor primi subvenţii numai cei pe care metrul pătrat de construcţie îi costă între 400 şi 480 de euro.
 

Conform www.realitatea.net, Ministrul Delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, a precizat că aceste limite vor fi modificate anual, pentru a împiedica încheierea unor contracte cu preţuri mai mari decât cele reale între constructor şi beneficiar.
Programul naţional pentru sprijinirea construirii locuinţelor prevede acordarea unei subvenţii de 20% din preţul construcţiei pentru tinerii căsătoriţi, pentru familiile rămase fără adăpost din cauza unor calamităţi sau accidente şi pentru persoanele evacuate ca urmare a retrocedării imobilelor. Subvenţia se acordă o singură dată, pentru cel mult 81 de mp suprafaţă construită din cadrul locuinţei şi în limita bugetului prevăzut de Ministerul Constucţiilor pentru acest proiect. Subvenţia va fi acordată pentru o valoare maximă a costurilor de construcţie de 480 de euro pe metru pătrat, fără TVA, pentru locuinţele din imobile cu structura formată din parter şi cel mult un etaj. În cazul locuinţelor din imobile situate în clădiri care au mai mult de un nivel, acordarea de subvenţii va lua în calcul un cost de construcţie de cel mult 400 de euro pe metru pătrat, fără TVA. Subvenţiile nu se referă la apartamente sau locuinţe de tip duplex, locuinţe cu finisaje echivalente unor lucrări de artă sau cu dotări speciale, cum ar fi sauna, sera, crama sau camera frigorifică.

 

Condiţii pentru acordare

Benficiarii subvenţiei trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să nu mai fi construit o altă locuinţă cu credit ipotecar, să fie proprietari ai terenului pe care se află casa, şi să încheie un contract cu o firmă de construcţii sau cu un dezvoltator imobiliar. Sunt exceptate de la îndeplinirea primelor două condiţii persoanele sau familiile sinistrate, precum şi persoanele şi familiile evacuate din locuinţe. Cererile pentru acordarea subvenţiei se depun la consiliile locale, iar fondurile alocate de la bugetul de stat vor fi primite la finalizarea construcţiei.