Tavanul din lemn confera caldura unui spatiu deschis, Living cu o paletaă cromatica pastelata

Tendinţele anului sau anul tendinţelor

Cu fiecare zi oamenii devin mai pretenţioşi, mai exigenţi în materie de design, deoarece gustul luxului se prinde uşor. Ştim că la crearea unui ambient participă atât mobilierul şi decoraţiunile, cât şi lumina şi paleta cromatică. Vorbim despre elemente care au suferit o serie demodificări interesante şi totodată majore în anul 2007.
S-a afirmat în debutul acestui an că va fi unul caracterizat de simplitate, s-a vorbit adesea despre o reîntoarcere la natură şi despre rolul esenţial al acesteia ca sursă de inspiraţie în amenajarea spaţiilor interioare. Nimeni însă nu poate afirma cu certitudine că aceste tendinţe vehiculate s-au respectat întru totul, cu atâtmaimult cu cât nu trebuie să uităm nici o clipă că fiecare cameră, fiecare locuinţă şi fiecare spaţiu poartă într-o mai mare sau mai mică măsură amprenta stilului personal al proprietarului.

Ideea de amenajare sau reamenajare a unui spaţiu interior naşte mereu o întrebare: “Care este moda actuală?” (mai concret, care sunt tendinţele actuale). Din acest punct de vedere, putem afirma că anul acesta a demonstrat clar faptul că există tendinţe care par a nu se demoda niciodată şi în acest sens demn de subliniat este verdictul dat de designeri în cazul combinaţiei de lemn cu piele: a fost, este şi va rămâne una relaxantă. Canapelele de piele sunt în cotinuare la modă, la fel scaunele şi fotoliile, în timp ce imitaţia de piele a pierdut teren.

O altă tendinţă care s-a făcut serios remarcată este aceea de a utiliza lemnul inclusiv pentru realizarea tavanului, nu doar a pereţilor, cum se obişnuia anterior. Explicaţia? Lemnul dă o senzaţie clară de confort, fapt pentru care continuă şi acum să crească valoarea acestui material.

Accent pe minimalism
“Dacă vreţi o notă de originalitate, căutaţi simplitatea”, au declarat designerii. Plecând de la această idee, a apărut şi tendinţa de utilizare a pieselor demobilier foartemobile, piese care pot fi uşor redispuse, replasate într-o încăpere, fapt ce satisface dorinţa de schimbare, de nou . În aceeaşi măsură, se recomandă aranjarea mobilei într-o manieră dinamică , o manieră care să dea viaţă încăperii, cu atât mai mult cu cât se manifestă intens preferinţa pentru obiectele lucrate manual, pentru corpuri de mobilier pictate.

Avantajul principal al acestor piese este reprezentat de atmosfera veselă pe care o sugerează, însă nu trebuie să uităm că sunt produse costisitoare (dezavantaj). Şi, pentru a argumenta necesitatea simplităţii în amenajările interioare, nu au fost uitate rafturile suspendate, care sunt încă deosebit de apreciate în special datorită faptului că sunt o modalitate de economisire serioasă a spaţiului.

Spaţiul... un capitol destul de sensibil, dacă luăm în considerare atmosfera obositoare, sufocantă de peste zi a fiecăruia, atmosferă ce trebuie neapărat compensată de căldura şi calmul spaţiului din locuinţă. Şi în acest caz s-a dat un verdict: vrem spaţii luminoase. Camerele umbroase, care dau senzaţia de sobrietate, tind să fie readuse “la viaţă”, transformate în locuri primitoare, prin utilizarea masivă a surselor de lumină artificială (aplice, spoturi) sau a meselor de sticlă (induc o stare de calm, datorită transparenţei).

Deşi pare un produs al vremurilor apuse, oglinda a caştigat şi ea teren în 2007 şi continuă în aceeaşi manieră, fiind mult exploatată. Rolul oglinzilor în amenajarea interioară? Simplu : creeaza senzaţia unui spaţiu extrem de larg, dacă ştim să-i folosim avantajele, fiindcă oglinda ne ajută să amplificăm ceva ce ne dorim să vedem sau să evităm ceea ce nu ne place.