Trucuri pentru senzaţia de spaţiu mai mare

Trucuri pentru senzaţia de spaţiu mai mare

Culoarea pereţilor casei trebuie să fie în culori pastel, în tonuri reci. Nuanţele de vernil, bleu, lila dau impresia de depărtare, reflectă lumina şi dau impresia de spaţiu mai mare. La polul opus stau pereţii vopsiţi în culori calde, care par mai aproape de privitori.

În cazul unei camere înguste sau un hol, pictaţi pereţii de capăt într-o culoare mai închisă decât cei laterali.

Dacă pereţii locuinţei sunt albi, alegeţi o esenţă de lemn închisă la culoare pentru pardosea. Acest contrast dă impresia de o încăpere mai înaltă. Un mobilier lejer şi o masă de sticlă creează un ambient aerisit şi luminos.

Pardoselile lăcuite sau cele cu finisaj lucios reflectă lumina înapoi în cameră şi sunt o alegere bună pentru spaţiile restrânse. Parchetul în esenţe deschise la culoare precum fagul, paltinul şi cireşul, dă o notă de căldură unui interior şi deschide o încăpere.

Dacă alegeţi o pardoseală ceramică, folosiţi dale de dimensiuni mari, care fac camera să pară mai mare.

Perdelele lungi, din tavan până în pardoseală, dau iluzia de înălţime într-o încăpere joasă. Nu folosiţi însă materialele în culori puternice sau desene complicate.

Evitaţi materialele bogate care nu permit luminii să intre în încăpere. Alegeţi, în schimb, voalul, care prin transparenţa sa oferă o imagine subtilă asupra conturului ferestrei şi asupra peisajului exterior.

Culoarea perdelelor să fie apropiată de cea a pereţilor.

Canapelele să nu fie lipite de perete. Lăsaţi 20-30 cm distanţă pentru a se citi umbra acesteia pe perete, dând astfel impresia de mai mult spaţiu. Un raft îngust, amplasat mai sus de canapea, oferă un loc excelent pentru a expune obiecte decorative.

Dacă arhitectura locuinţei vă permite, renunţaţi la o parte din pereţii despărţitori dintre camere. Pentru a diviza spaţiile folosiţi pereţi din cărămidă de sticlă, panouri mobile din sticlă mată, panouri cu rame de lemn şi material textil. Lumina va trece astfel dintrun spaţiu într-altul.

O bucătărie îngustă pare înghesuită datorită corpurilor de dulap suspendate. Alegeţi în schimbul lor rafturile deschise, care lasă lumina să treacă liberă.

În cazul unei garsoniere, contacul vizual între diferitele zone de activităţi nu este întodeaua dorit. Separaţi dormitorul de living printr-un corp cu rafturi, deschis pe ambele părţi, care lasă vederii doar atât cât îţi doreşti, dar fără să încarce vizual interiorul.

Mobilierul ar fi bine să aibă o nuanţă apropiată cu cea a parchetului. Această continuitate cromatică ajută un spaţiu mic să pară mai mare. Pentru a evita o imagine plictisitoare, adăugaţi câteva accente de culoare prin obiecte de decor.

Uşile deschise fură mult din spaţiu. Puteţi înlocui uşile clasice printr-o uşă glisantă din sticlă mată, care va lăsa lumina să pătrundă şi în încăperile fără iluminare naturală, cum sunt holurile şi dressing-urile. Alege canapele şi scaune cu forme simple şi linii curate, cum ar fi cele cu spătarul jos şi mânere pătrate. Măsuţa din living e bine să aibă un design cât mai simplu şi să fie din sticlă transparentă. Sub masă puteţi depozita diferite obiecte colorate, care vor înveseli atmosfera.