Trusa din casă

Trusa din casă

De același autor

Uninominal criticat
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0
Feb 27, 2009 |
0

Sculele necesare în gospodărie pot fi electrice, de mână, pneumatice sau mecanice. Foarte multe sunt indispensabile. Află din inventarul trusei minime pentru

urgenţele

din casa ta, ce scule ai nevoie şi detalii tehnice pentru o alegere corectă.

Sculele de mână sunt uneltele clasice ce au acţionare manuală.

În majoritatea cazurilor sunt mai uşor de găsit şi nu ocupă atât de mult spaţiu în locuinţă. Mânerele moderne, ergonomice, preiau şocurile şi determină maximum de randament.

Şurubelniţa are rolul de a fixa şuruburile la locul lor. În funcţie de forma capului de şurub, acestea pot fi drepte, cruce, stea şi imbus. 2 chei: în limbaj popular li se mai spune şi

mâini de fier,

şi sunt de trei tipuri: fixe, inelare şi tubulare. Sunt vândute în seturi, ordonate pe numere, în funcţie de mărimea capului şurubului pentru care au fost concepute. Cele mai uzitate seturi sunt de la numerele 10 la 21. Cleştele are rolul de a strânge, prinde şi extrage. După tipul de operaţiune pentru care au fost proiectaţi, cleştii sunt pentru cuie, patenţi, spit şi cioc de papagal. Ciocanul a fost probabil prima unealtă a omului primitiv.

În funcţie de utilizare, ciocanul poate fi: de lăcătuşerie, dulgherie, tâmplarie sau dogărie. Ciocanul de tâmplărie se mai numeşte teslă şi are în vârf şi un dispozitiv de scoatere a cuielor.

Aspre şi abrazive, pilele sunt scule de fineţe, destinate finisărilor.

Există pile pentru lemn, aşa numitul rasper, sau pentru metal, cele clasice. În funcţie de formă pilele sunt: pătrate, dreptunghiulare, triunghiulare, rotunde şi semirotunde. Profilele diferă în funcţie de forma geometrică a suprafeţei care trebuie pilită.

Sculele electrice
Sunt uneltele moderne cu randament maxim şi care necesită efort fizic minim. Bormaşina se foloseşte pentru a da găuri de diametre diverse în lemn, fier, cărămidă. Se folosesc burghie de diverse dimensiuni, numerotate în funcţie de diametrul găurii ce trebuie produse şi în funcţie de materialul ce trebuie perforat.

Astfel există burghie speciale pentru lemn, metal şi zidărie (cu cap vidia). Mandrina, dispozitivul de fixare a burghiului, este disponibilă în două versiuni: mecanică, prevăzută cu cheie de strângere, sau automată. Printre criteriile tehnice obligatorii pentru bormaşină se numără puterea minimă 500 W, percuţie, sau inversor. Şurubelnita cu acumulator se foloseşte în spaţii mici şi înguste.

Poate da şi găuri, dar numai în materiale de esenţă moale. Se foloseşte în primul rând pentru înşurubat. Vine accesorizată cu un set complet de capete pentru şurubelniţă.

Trebuie să aveţi în vedere ca acumulatorul să aibă o autonomie de 45 de minute, şurubelniţa să aibă o formă ergnomică şi setul de capete.

Ciocanul rotopercutor se foloseşte pentru a da găuri de mari dimensiuni în materiale de duritate extremă: beton, piatră, oţel. Burghiele acstuia au sistem special de prindere numit SDS.

Între criteriile tehnice obligatorii figurează puterea minimă de 750 W, percuţie cu acţionare electro-pneumatică, sau electrohidraulică, sau adaptorul pentru mandrina cu burghie normale.

Ferăstraiele electrice sunt de două tipuri: electrice simple şi pendulare.

Cele pendulare sunt prevăzute cu un mecanism special care permite lamei să execute, pe lângă mişcarea verticală, şi o mişcare pendulară, permiţând obţinerea unor tăieturi de fineţe.

Manevrabilitatea foarte mare permite tăierea în forme diverse, chiar şi după şablon, unghiul maxim de tăiere fiind de 45 de grade.

Putererea minimă a fierăstrăului pendular trebuie să fie de 350 W, iar la achiziţionarea sa trebuie să primiţi şi un set de lame pentru lemn şi metal.

Polizorul unghiular (flexul), funcţionează pe principiul polizorului, fiind prevăzut cu un disc abraziv de tăiere. Se foloseşte pentru tăierea materialelor dure precum: gresie, faianţă, fier beton.

Necesită echipament de protecţie în timpul utilizării. Puterea minimă a polizorului este de 500 W, iar acesta trebuie să mai aibă o cheie specială pentru schimbarea discurilor şi mâner orizontal detaşabil.