Mesaj de eroare

Fişierul specificat public://field/image/dscf1433.jpg nu a putut fi copiat, pentru că nu există un fişier cu acest nume. Trebuie verificată corectitudinea numelui introdus.

Tulburările digestive la câine

De același autor

Ian 05, 2007 |
0

Obezitatea este cea mai importantă problemă nutriţională la câini şi pisici. Aceasta poate afecta foarte grav sănătatea...

Dec 15, 2006 |
0

Iarna bate la uşă! Cu paşi repezi se apropie sărbătorile de iarnă. Prilej de bucurii şi împliniri pentru fiecare dintre noi. Nu trebuie...

Consumul de oase afectează sistemul digestiv al animalelor Pe lângă bolile specifice anotimpului rece, în această perioadă se întâlnesc şi tulburări la nivelul tubului digestiv. Acestea nu sunt direct corelate cu temperaturile scăzute, ci mai degrabă cu obiceiurile şi regimul alimentar al proprietarilor în preajma sărbătorilor de iarnă. Este perioada în care are loc tăierea porcului, iar masa este mai îmbelşugată ca de obicei. 

 

Resturile alimentare, alcătuite în primul rând din oase, devin masa principală a câinilor. Vreau să reamintesc că oasele, în special cele de porc şi de pui, produc o gamă foarte variată de tulburări digestive. Dintre acestea doresc să menţionez: faringitele traumatice, obstrucţia esofagului, gastropatia prin corpi străini, obstrucţia intestinală şi coprostaza.

 

Faringitele traumatice sunt produse de fragmentele de os ascuţite care perforează mucoasa faringiană. Animalul este agitat, salivează şi tuşeşte pentru a elimina corpul străin, vomită uneori chiar cu sânge.

 

În obstrucţia esofagului, bucăţile mari de os, fie fragmentele de os, de obicei vertebre sau cartilaj, produc blocarea esofagului. Clinic se observă faptul că animalul încearcă să vomite, varsă mâncarea imediat după ce a înghiţit-o. În cazul în care a fost perforat esofagul, se adaugă lipsa poftei de mâncare, febră şi depresie.

 

Oasele ascuţite şi de dimensiuni mari care ajung în stomac pot produce tulburări grave (gastropatia), evidenţiate prin: vomitări persistente apărute brusc, lipsa poftei de mâncare, nelinişte. La palpaţia stomacului se observă durere intensă.

 

Dintre toate tulburările la nivel digestiv, provocate de oase, cel mai des se întâlneşte obstrucţia intestinală şi coprostaza. Oasele consumate în cantităţi mari se opresc la nivelul intestinului, blocând tranzitul intestinal. La început, animalul refuză mâncarea şi nu mai defecă. Apare şi voma, iniţial formată din alimente şi o spumă albicioasă (conţinut gastric), apoi aceasta are un caracter fecaloid (conţinut intestinal). Datorită durerii, animalul merge cocoşat şi caută să se aşeze cu abdomenul pe zone reci. Este posibilă apariţia unor simptome de excitaţie nervoasă, caracterizate prin spasme ale musculaturii, care se pot confunda cu epilepsia. La palpaţia abdomenului se poate identifica corpul obstruant. În cazurile severe se produce autointoxicarea, datorită toxinelor rezultate în urma stagnării fecalelor. Rezultatul este şocul toxic şi moartea. Tratamentul medicamentos poate fi eficient, însă sunt cazuri în care doar chirurgical se mai poate remedia complicaţia apărută.

 

De aceea, dacă observaţi la căţelul dumneavoastră unul din semnele de mai sus, vă rugăm să vă prezentaţi la o consultaţie, astfel încât medicul veterinar poate stabili dacă este sau nu o problemă şi cum trebuie rezolvată