Unde culoare nu e nimic nu e!

Care este rolul culorii în viaţa noastră, ce beneficii are ea, ce ne poate aduce? Rol curativ, fericire sau întristare, mulţumire sau nemulţumire, calm sau agitaţie... asupra noastră, culorile au un efect fluctuant, fiind în concordanţă cu starea sufeltească.

Un galben intens îmi poate induce astăzi o stare de bine, de veselie, în timp ce măine mă poate irita, mergând până la enervare. Poate tocmai din această cauză tendinţele cromatice sunt şi vor fi într-o continuă evoluţie, iar anul acesta nu a făcut excepţie, aducându-ne o paletă de culori ale pământului (earth tones).

Trend-urile amenajărilor interioare tind spre un stil minimalist, iar maroul, albastrul sau verdele, cu întreaga lor gamă de nuanţe, au fost şi rămân în continuare vedetele incontestabile ale anului. Se remarcă aceeaşi tendinţă de reîntoarcere la natură, cu atât mai mult cu cât designerii au ajuns la concluzia că tonurile naturale au într-adevăr efecte liniştitoare. Ceea ce nu se recomandă însă este utilizarea unei singure culori în toată casa, fapt ce ar putea provoca o stare de monotonie, iar zilele petrecute în propria locuinţă ar deveni “xeroxate”. Mai multe nuanţe aparţinând aceleiaşi culori, utilizate corespunzător dupa reţeta “închis la bază, deschis spre tavan” pot determina obţinerea unor efecte spectaculoase. În aceeaşi ordine de idei, să nu uităm nici un moment că tonurile au un cuvânt greu de spus, de asemenea, combinate: intense, medii, şterse.

Asupra unui fapt s-a atras atenţia de la început: nu uitaţi să ţineţi cont de destinaţia încăperii înainte de a alege culoarea, dar şi de tipul de iluminat (direct/indirect), luminozitatea fiind decisivă şi totdată cheia reuşitei în acest sens.

S-au pus în prim plan culorile calde, relaxante, dar nu trebuie să uităm că personalizarea îşi are locul stabil, bine definit în decorare. Tocmai din această cauză s-au mai strecurat şi nunaţe sobre în amenajările interioare (griul, cel mai adesea), dar şi câteva culori puternice (roşul, portocaliul), care par să rămână (încă) în top, în special pentru îndrăzneţi şi nonconformişti.

Nu în ultimul rând, designerii au recomandat utilizarea schemelor bi sau chiar tricromatice, în acest sens influenţa tendinţelor internaţionale făcâdu-şi puternic simţită prezenţa. În ansamblu, concluzia ar fi una simplă:se vrea minimalism, care a început să fie pus pe picior de egalitate cu confortul. Se vrea un confort al spaţiului, combinat perfect (în măsura în care este posibil) cu o calitate deosebită a lucrurilor din jurul nostru. Se vrea o locuinţă caldă, primitoare şi elegantă, care poate fi obţinută dacă se ţine cont de tendinţe, dar mai ales dacă se imprimă spaţiului stilul personal.