Job-uri pentru strãini

Zvonurile angajărilor de personal venit din străinătate în dauna personalului autohton este de fapt un tapaj

Europa de EstRomâniaHunedoara

De același autor

Tradiţii de Ignat
Dec 22, 2006 |
0

Locuitorii satelor din imediata apropiere a cetăţilor dacice au învăţat din moşi strămoşi să citească vremea ce va sa vină în...

Dec 15, 2006 |
0

Personal insuficient, salarii care nu se indexează decât o dată pe an cu rata inflaţiei şi bolile profesionale au adus lucrătorii Poştei...

Dec 15, 2006 |
0

Cele mai grele acte de obţinut

I. Obţinerea avizului favorabil - Documentele necesare care trebuie depuse de...

Câteva mii de persoane din judeţ au ales calea Occidentului după ce ani de zile au încercat găsirea unei slujbe plătite decent, care să le permită să pună pe masă o pâine. Eforturile lor s-au dovedit a fi uneori zadarnice, iar astăzi lucrează acolo unde au reuşit să obţină acea slujbă intangibilă în patria mumă.

Cei de acasă, rămaşi în continuare fără serviciu şi fără acea brumă de bani care să le permită să plece şi ei, au început să se teamă că vor rămâne pentru totdeauna în această situaţie.

Invadaţi pe toate canalele mass-media despre ştiri potrivit cărora străinii care vin în România acceptă posturi plătite prost, hunedorenii încep să creadă că acesta este chiar adevărul. „Ca cetăţean străin este aproape imposibil să lucrezi în România.

Motivele sunt numeroase şi pleacă de la faptul că obţinerea unui permis de muncă la noi în ţară se face în condiţii speciale. Unul dintre acestea ar fi faptul că angajatorul trebuie să demostreze că, în România, nu există una sau mai multe persoane care să poată presta acea activitate. Conform legii, el trebuie plătit cu un salariu minim de 1.077 lei. Dacă toate acestea sunt îndeplinite, angajatorul are de plătit o serie de taxe ce depăşesc 420 euro, taxe ce trebuie reactualizate lunar dacă termenul de lucru depăşeşte nouă luni”, declară reprezentanţii OMFM Bucureşti.

Şomajul la cote minime
Piaţa hunedoreană a muncii arăta în luna octombrie 14.414 de şomeri. Numai în cursul lunii noiembrie, 4.229 de persoane au ieşit din evidenţele AJOFM Hunedoara, dintre acestea 2.772 fiind încadrate în muncă. 976 de persoane neindemnizate nu şi-au reînnoit cererea de loc de muncă, iar 334 de şomeri nu au depus o cerere de loc de muncă după perioada de indemnizare. „Rata şomajului a scăzut puternic luna trecută datorită faptului că peste 2.000 de persoane au fost angajate pentru lucrări comunitare. Sperăm o evoluţie asemănătoare şi în luna decembrie, cu toate că ne aşteptăm la concedieri din sectorul forestier şi construcţii”, declară Vasile Iorgovan, director al AJOFM Hunedoara.

Între persoanele care au ieşit din evidenţe ca şomeri sunt: pensionări – 47, plecări în străinătate pentru o perioadă mai mare de 90 de zile - 35, concedii de maternitate –24, neprezentare la viză –29, refuzul nejustificat de a urma un curs de calificare –2, alte motive – 9.

În luna noiembrie au fost înregistrate în evidenţe 3.903 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. 54 dintre aceştia şi-au pierdut locul de muncă în urma unor concedieri colective. Rata şomajului la sfârşitul lunii noiembrie în rândul populaţiei feminine era de 6,31%, iar în rândul bărbaţilor era de 6,58%.

Şi totuşi există angajaţi străini
Cu tot efortul depus de angajatori, în judeţul Hunedoara există deja câţiva zeci de angajaţi care au altă cetăţenie decât cea română. „Cea mai mare parte a lucrătorilor de altă naţionalitate sunt cetăţeni chinezi şi lucrează la fabrica de biciclete de la Sîntuhalm. O parte mai mică lucrează în industria lemnului. Există şi câteva societăţi comerciale care au ca obiect de activitate comerţul şi au angajaţi de altă cetăţenie”, declară Horea Raţiu Iacob, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

Pentru obţinerea unui permis de muncă de către un cetăţean străin trebuie parcurse mai multe etape: se face o cerere pentru eliberarea permisului de muncă care se soluţionează în termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului. La eliberarea permisu-lui de muncă, angajatorul va prezenta dovada achitării tarifului de 200 de euro, pentru eliberarea permiselor de muncă a căror perioadă de valabilitate este de cel puţin 9 luni, respectiv echivalentul în lei a 20 euro pentru fiecare lună de valabilitate, pentru permisele de muncă eliberate pentru perioade mai mici de 9 luni şi a comisionului de 2% din valoarea tarifului, echivalentul în lei, raportat la cursul oficial al BNR la data efectuării plăţii.